Numele lui Isus și numele lui Ignațiu

Publicatla 17 October 2016

logoCG36

Celebrăm astăzi sărbătoarea Sf. Ignațiu, episcopul Antiohiei.

Iconografia tradițională îl reprezintă ținând în mână o inimă înscrisă cu literele aurite „IHS”.

Iñigo l-a cunoscut pe acest episcop martir în timpul convalescenței sale din Loyola, când citea viețile sfinților. O legendă despre acest episcop pe care Iñigo a întâlnit-o în lectura sa vorbea despre momentele în care Ignațiu din Antiohia era torturat, iar torționarii săi îl întrebau: „De ce repeți în mod constant numele lui Isus?” Ignațiu a răspuns: „Numele lui este înscris în inima mea, de aceea nu pot să mă opresc din a-l invoca.” După moartea sa, torționarii i-au scos inima din piept pentru a vedea dacă ceea ce spunea este adevărat și iată, au găsit cele trei litere aurite înscrise pe inima sa. Din câte se pare, această minune a adus mulți păgâni la credința în Cristos.

Pedro Ribadeneira amintește despre Ignațiu de Loyola: „Purta în inimă o flacără puternică de iubire pentru numele lui Isus, în felul cinstitului episcop martir Ignațiu din Antiohia, pe care părintele nostru a dorit să-l urmeze mai mult în fapte decât după nume.”

Schimbarea numelui din Iñigo în Ignațiu în timpul șederii sale în Paris a însemnat nu doar latinizarea numelui său, ci și un simbol al faptului că dorea să urmeze exemplul acestui sfânt (Hugo Rahner SJ).

Francisc Borgia scria în 1564, în sărbătoarea lui Ignațiu de Antiohia: „Astăzi, după celebrarea Sfintei jertfe, am cerut ca semnul IHS să-mi fie imprimat pe inimă.”

Și Părintele General Arturo a declarat după alegerea sa: „Suntem Societatea lui Isus – cu accent pe Isus…” (Radio Vatican)

Sursa: http://www.gc36.org

Exprimaţi-vă opinia