Papa Francisc la întâlnirea cu persoanele vârstnice – RV

15/10/2016 11:37
RV 15 Oct 2016 Papa Francisc i-a primit în audiență sâmbătă, 15 octombrie 2016, pe reprezentanții Asociației naționale a muncitorilor vârstnici. Întâlnirea a avut loc în contextul sărbătorii bunicilor și s-a desfășurat în Aula Paul al VI-lea din Vatican. Sfântul Părinte și-a exprimat apropierea față de persoanele singure, bătrâne sau bolnave, care nu au putut fi prezente în mod fizic, dar s-au unit în mod spiritual cu cei prezenți.

Episcopul Romei a subliniat încă o dată importanța bătrânilor în cadrul societății, întrucât experiența lor constituie „o comoară prețioasă”, necesară unui viitor plin de speranță și responsabilitate.

Papa Francisc: „Biserica privește la persoanele bătrâne cu afecțiune, recunoștință și mare respect. Ele sunt parte esențială a comunității creștine și a societății, reprezentând rădăcinile și memoria unui popor. Voi sunteți o prezență importantă, întrucât experiența voastră constituie o comoară prețioasă, indispensabilă pentru a privi la viitor cu speranță și responsabilitate. Maturitatea și înțelepciunea voastră, acumulate în decursul anilor, îi pot ajuta pe cei mai tineri, susținându-i în parcursul lor de creștere și de deschidere. Bătrânii, de fapt, mărturisesc că, inclusiv în încercările cele mai dificile, nu trebuie să ne pierdem niciodată încrederea în Dumnezeu și într-un viitor mai bun. Sunt precum arborii care continuă să aducă rod: chiar și sub greutatea anilor, pot să ofere contribuția lor originală pentru o societate bogată în valori și pentru afirmarea culturii vieții”.

Urmașul lui Petru a reamintit de bătrânii care își oferă cu generozitate talanții deschizându-se spre ajutorarea și susținerea celorlalți. Pontiful Roman i-a menționat pe cei care își oferă disponibilitatea lor în parohii, realizând o slujire foarte prețioasă. De asemenea, Papa nu i-a uitat nici pe bunicii care au grijă de nepoții lor, transmițându-le cu simplitate experiența vieții, valorile spirituale și culturale. Sfântul Părinte a mai remarcat rolul bunicilor în transmiterea credinței, mai ales în țările care au suferit persecuții religioase.

Papa Francisc: „Într-o lume precum cea actuală, în care sunt mitizate puterea și aparența, voi aveți misiunea de a mărturisi valorile care contează cu adevărat și care rămân pentru totdeauna, pentru că sunt înscrise în inima fiecărei ființe umane și garantate de Cuvântul lui Dumnezeu. Ca și persoane de vârsta a treia, voi, sau mai bine spus noi, pentru că și eu fac parte, suntem chemați să acționăm pentru dezvoltarea culturii vieții, mărturisind că fiecare stadiu al existenței este un dar al lui Dumnezeu și are o frumusețe și o importanță a sa, chiar dacă marcate de fragilitate”.

Suveranul Pontif a spus că instituțiile și diversele realități sociale pot face mai mult pentru a-i ajuta pe bătrâni să-și exprime mai bine capacitățile lor, pentru a facilita participarea lor activă. Papa Francisc a subliniat că legăturile dintre generații trebuie facilitate, iar „viitorul unui popor cere întâlnirea dintre tineri și bătrâni”.

Papa Francisc: „Dragi bunici și bunice, mulțumesc pentru exemplul de iubire pe care îl oferiți, pentru dăruire și înțelepciune. Continuați cu curaj să mărturisiți aceste valori! Să nu lipsească în societate surâsul vostru și luminozitatea frumoasă a ochilor voștri! Vă însoțesc cu rugăciunea mea și voi, de asemenea, nu uitați să vă rugați pentru mine. Asupra voastră, asupra gândurilor și proiectelor voastre de bine, invoc binecuvântarea Domnului”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia