Un nou Superior General pentru Iezuiți

Publicatla 15 October 2016
  • 14 Oct 2016

Vântul din America Latină continuă să sufle asupra Bisericii Catolice. După alegerea unui papă argentinian, noul Superior General al Societății lui Isus este din Venezuela. Părintele Arturo Sosa Abascal, de 67 de ani, a fost ales de cei 212 iezuiți, din 66 de țări, adunați la Roma începând cu 2 octombrie pentru cea de-a 36-lea Congregație Generală.

Pr. Sosa s-a născut în Caracas, a intrat în Societatea lui Isus în 1966, fiind hirotonit preot în 1977. Este  licențiat în filosofie, teologie și științe politice. A fost membru al Centrului Social al Provinciei venezuelene între 1977 și 1996, când a fost numit Superior al iezuiților din Venezuela, călăuzind ordinul prin apele tulburi ale dictaturii lui Hugo Chavez. În anul 2004, a fost numit Consilier General al Societății lui Isus, o poziție pe care a deținut-o până în 2011. Până în prezent a fost președinte al Universității din Statul Táchira, rol deținut de asemenea din 2004.

În ultimul timp, Pr. Sosa a fost și consultant al prărintelui Adolfo Nicolás, fostul Superior General, delegat pentru casele și operele inter-provinciale ale Societății lui Isus din Roma. Vestea cea mare este că pentru prima dată de la fondarea Societății, în patru secole, a fost  ales un superior non-european. În ultimele zile s-a zvonit alegerea unui asiatic, în special din India, având în vedere creșterea vocațiilor în aceste regiuni; apoi – ca pentru Bergoglio – numirea unui latino-american a fost o mare surprinză.

“Acum, începe o mare provocare”, a declarat noul Superior pentru Radio Vatican. “Am sentimentul că am nevoie de foarte mult ajutor… Aceasta este Societatea lui Isus și atunci Isus trebuie să se implice chiar și aici, la noi. După aceea, am încredere în tovarășii mei care sunt atât de bravi. De asemenea, sper că lucrările Congregației vor progresa pentru a avea o echipă bună, cu orientări foarte precise, pentru a putea merge mai departe: nu este opera unei singure persoane, este lucrarea întregii Societăți. În ceea ce mă privește, voi face tot ce-mi stă în putință. Sunt foarte surprins, foarte recunoscător Domnului. Mă rog pentru toți.”

Noul Superior General va celebra mâine Sfânta Liturghie de mulțumire în Biserica Gesu din Roma. Începând de luni, va continua a doua parte a Congregației Generale pentru formarea noii echipe de consilieri și asistenți care va conduce Societatea în anii care vor urma.

Traducere: ACC

Sursa:it.zenit.org; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia