13.10.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a afirmat că creștinii sunt deja uniți când sunt persecutați de teroriști sau de puterile lumii prin ceea ce a numit „ecumenismul sângelui”. Afirmația a fost făcută la întâlnirea de miercuri cu participanții la Conferința Secretarilor Comuniunilor Mondiale Creștine, o organizație ecumenică internațională.

Sfântul Părinte și-a început discursul liber subliniind că ecumenismul presupune o călătorie împreună cu ceilalți, cu Cristos. Poate fi o simplă călătorie, realizată prin rugăciuni și ajutându-ne reciproc, sau poate fi „un ecumenism activ pentru numeroșii bărbați și femei care suferă astăzi nedreptăți și războaie”. I-a îndemnat pe cei prezenți să arate caritate față de semeni, afirmând că ecumenismul înseamnă a fi uniți cu Isus în călătoria noastră. Pontiful a vorbit și despre cât de necesar este să se recunoască un tip particular de ecumenism, care se aplică în special lumii de astăzi, și anume „ecumenismul sângelui”, în care creștinii – indiferent de confesiune – sunt văzuți și tratați la fel de cei care îi persecută.

„Când teroriștii sau puterile lumii persecută minorități creștine sau pe creștini, când fac aceasta nu întreabă: ‘Dar ce ești tu, luteran? Ești ortodox? Ești catolic? Ești reformat? Ești penticostal?’ Nu ‘Tu ești creștin!’ Îi recunosc doar drept creștini. Dușmanul nu face niciodată greșeli și știe foarte bine să recunoască unde este Isus. Acesta este ecumenismul sângelui.” Papa a mai spus că frații ortodocși copți uciși pe plaja Libiei sunt „frații noștri”, pentru că au dat mărturie despre Isus prin viețile lor și când și-au întâlnit moartea.

Imagini

Exprimaţi-vă opinia