• 12 Oct 2016

Noul Secretar General al ONU va fi portughezul Antonio Guterres, catolic practicant. Guterres, începând cu 1 ianuarie 2017, îi va succede sud-coreanului Ban Ki-Moon, care timp de un deceniu a ocupat această funcție.

Născut în Lisabona la 30 aprilie 1949, António Manuel de Oliveira Guterres a fost șef al guvernului țării sale în perioada 1995-2002, iar apoi a lucrat ca Înalt Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), 2005-2015, arătând o mare înțelepciune și dând dovadă de mult echilibru. Cariera sa politică a început în 1976, când au avut loc primele alegeri democratice după căderea dictaturii în țara sa. A devenit în scurt timp liderul partidului său, iar în 1992 a fost ales președinte al Internaționalei Socialiste. Trei ani mai târziu a fost ales șef al guvernului din Portugalia, bucurându-se de o mare popularitate, consolidată mai tare în 1998, după Expo de la Lisabona.

În 1999 a fost reales și în anul 2000 a ocupat pentru șase luni președinția Consiliului European. În anul 2001, după un rezultat dezastruos la alegeri, Guterres a demisionat din partidul său și s-a retras din viața politică portugheză. A început să lucreze în calitate de președinte al Internaționalei Socialiste până în 2005. În luna mai a aceluiași an, a fost ales Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, una dintre cele mai mari organizații umanitare din lume, pe care a condus-o timp de zece ani.

Guterres a descris rolul său în calitate de secretar al Organizației Națiunilor Unite, ca și cel al unui lider “care trebuie să acționeze cu umilință și fără aroganță, fără să dea lecții nimănui, dar care să lucreze ca un facilitator, un catalizator, ce acționează ca un broker onest, un constructor poduri și un mesager al păcii”.

Acum, Consiliul ONU va trimite alegerea sa la Adunarea Generală ONU, care la rândul său va trebui să ratifice numirea.
Traducere: ACC

 

Sursa:it.zenit.org; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia