1. Convocarea Congregației Generale: În Decembrie 2014, părintele general Adolfo Nicolás și-a anunțat intenția de a se retrage din funcție și a convocat CG36.
 2. Au fost stabilite mai multe comisii de lucru pentru pregătirea CG36. Întâi de toate, părintele general a numit un Coetus Praevius pentru redactarea documentului de lucru până în august 2015. Apoi au fost stabilite: Comisia de Coordonare, Comisia De Statu Societatis, Comisia Juridică, Comisia de guvernământ, Comisia pentru Viață și Misiune.
 3. Liturghia de deschidere a Congregației Generale s-a desfășurat pe 2 octombrie 2016 în Biserica del Gesù din Roma cu participare liberă.
 4. De Statu: Prezentarea situației ordinului iezuit. Pentru Congregația Generală 36, Comisia De statu a pregătit documentul de lucru cu câteva luni înainte de începerea sesiunii plenare, spre deosebire de congregațiile precedente, în care comisia era numită și apoi mandatată cu elaborarea documentului în timpul sesiunii plenare.
 5. Sesiunea de deschidere a avut ca element principal prezentarea retragerii din funcție a părintelui general  și aprobarea acesteia prin vot de către Congregația Generală. Următoarele zile au fost dedicate discutării în grupuri a documentului De statu precum și a altor documente elaborate de către comisiile juridice.
 6. Sfânta Liturghie solemnă celebrată pe 7 octombrie în Bazilica Sf. Petru a marcat pregătirea spirituală pentru începerea procesului propriu-zis de alegere a noului superior general.
 7. Murmurationes: prin acest nume se înțeleg cele patru zile petrecute între 10 și 13 octombrie de membrii  CG în rugăciune, post și discernământ, încheiate cu Adorație Euharistică. În aceste zile, electorii se întâlnesc doi câte doi, întrebându-se reciproc dacă în Provinciile sau zonele lor de proveniență există persoane potrivite pentru funcția de Superior General, care sunt calitățile, dar și limitele acestora.
 8. Liturghia Sfântului Duh: în dimineața zilei de 14 octombrie se celebrează sfânta liturghie rezervată numai delegaților CG36 în Biserica Santo Spirito in Sassia.
 9. Alegerea propriu-zisă: Cel de-al XXXI-lea Superior General este ales cu 50%+1 din voturi (107).
 10. Liturghie de mulțumire. Noul General va prezida Sfânta Liturghie de mulțumire a doua zi după numirea sa în Biserica del Gesù din Roma, cu participare liberă a doua.
 11. Ad Negotia: odată ales noul general, sunt prezentate și discutate noile decrete spre aprobare.
 12. Audiența papală: Noul General împreună cu membrii electori merg la Vatican pentru a-l saluta pe Sfântul Părinte.
 13. Aprobarea decretelor normative pentru ordinul iezuit în următorii ani.
 14. Liturghia de încheiere a Congregației Generale va fi celebrată în Biserica Sf. Ignațiu din Roma, cu participare liberă.

sursa: http://www.gc36.org

Exprimaţi-vă opinia