05.10.2016, Roma (Catholica) – Miercuri, 5 octombrie 2016, Papa Francisc a îndemnat ca anglicanii și catolicii să lucreze împreună pentru promovarea unității creștinilor și a unității familiei umane. Pontiful a prezidat Vesperele, împreună cu Arhiepiscopul anglican de Canterbury, Justin Welby, în biserica San Gregorio al Celio. Rugăciunea ecumenică a avut loc, în mod simbolic, pe locul de unde Papa Grigore cel Mare l-a trimis pe Augustin de Canterbury în misiune să evanghelizeze Anglia la sfârșitul secolului al VI-lea. Papa Francisc i-a dăruit liderului anglican o replică a toiagului pastoral al Sf. Grigore, în timp ce Arhiepiscopul i-a dat Sfântului Părinte o cruce de argint din cuie, ca simbol al colaborării lor la opera de reconciliere.

A condus cântarea psalmilor și a imnurilor corul Catedralei din Canterbury, alături de Corul Capelei Sixtine. Între numeroșii participanți s-au numărat Episcopi anglicani și catolici din întreaga lume care se află în Roma în această săptămână pentru a celebra 50 de ani de dialog ecumenic și a se reangaja la colaborare în misiune. Adresându-se lor, Papa Francisc a spus: „Ne recunoaștem ca frați care aparțin la diferite tradiții, dar sunt impulsionați de aceeași Evanghelie să întreprindă aceeași misiune în lume… Este bine așadar, înainte de a vă implica în orice activitate, să vă puneți aceste întrebări: De ce să nu facem aceasta împreună cu frații noștri anglicani?; Putem da mărturie despre Isus acționând împreună cu frații noștri catolici?”

Referindu-se la toiagul pastoral al Sf. Grigore, care are un miel sculptat din fildeș, Papa a îndemnat Episcopii din ambele tradiții să urmeze exemplul lui Isus, Bunul Păstor, spunându-le că „împărtășind dificultățile și bucuriile slujirii ne reapropiem unii de alții”. I-a îndemnat să fie „promotorii unui ecumenism curajos și real, mereu de drumul de a căuta deschiderea de noi căi”. Este vorba mai presus de toate, a spus el, de a urma exemplul Domnului nostru, metoda lui pastorală, despre care ne amintește profetul Ezechiel: a-l căuta pe cel pierdut, a-l aduce înapoi pe cel înstrăinat, a-l bandaja pe cel rănit, a-l vindeca pe cel bolnav. Doar astfel, a spus Papa, „persoanele împrăștiate vor fi aduse împreună”.

În cadrul celebrării, Papa Francisc și Arhiepiscopul de Canterbury au semnat o declarație comună și au trimis în misiune împreună 19 perechi de Episcopi anglicani și catolici din țările din întreaga lume. În declarație ei amintesc faptul că „în urmă cu cincizeci de ani, predecesorii noștri, Papa Paul al VI-lea și Arhiepiscopul Michael Ramsey, s-au întâlnit în acest oraș sfințit de slujirea și sângele Apostolilor Petru și Paul. Mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea cu Arhiepiscopul Robert Runcie, și apoi cu Arhiepiscopul George Carey, și Papa Benedict al XVI-lea cu Arhiepiscopul Rowan Williams, s-au rugat împreună aici, în această biserică de unde Papa Grigore l-a trimis pe Augustin să evanghelizeze poporul anglo-saxon. În pelerinaj la mormintele acestor apostoli și sfinți înaintași, catolicii și anglicanii recunosc că suntem moștenitori ai comorii Evangheliei lui Isus Cristos și ai chemării de a împărtăși această comoară cu întreaga lume.”

„Lumea trebuie să ne vadă dând mărturie de această credință comună în Isus acționând împreună. Putem și trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja casa noastră comună… Putem și trebuie să fim uniți în cauza comună de a susține și apăra demnitatea tuturor oamenilor. Persoana umană este înjosită de păcatul personal și al societății. Într-o cultură a indiferenței, zidurile înstrăinării ne izolează de ceilalți, de luptele și de suferințele lor… Într-o cultură a rebutului, viețile celor mai vulnerabili din societate sunt adesea marginalizate și înlăturate… Credința noastră creștină ne conduce la a recunoaște valoarea inestimabilă a fiecărei vieți umane și la a o cinsti prin acte de milostivire oferind educație, asistență medicală, hrană, apă curată și adăpost și căutând mereu rezolvarea conflictelor și construirea păcii. Ca discipoli ai lui Cristos, considerăm persoanele sacre și trebuie să fim susținătorii lor.”

Imagini

Exprimaţi-vă opinia