04.10.2016, Vatican (Catholica) – La ora 9.10 în dimineața zilei de marți, 4 octombrie 2016, Papa Francisc a vizitat Amatrice, orașul devastat de cutremurul din 24 august. Însoțit de Episcopul de Rieti, Domenico Pompili, Pontiful a vizitat școala și apoi „zona roșie” a regiunii care a fost închisă din motive de siguranță. Duminica trecută, în cadrul conferinței de presă din avion, la întoarcerea sa din Baku la Roma, Papa a spus că va face această vizită „în mod privat, singur, ca preot, Episcop și Papă. Dar singur. Doresc să fac aceasta și doresc să fiu aproape de oameni”.

În cadrul vizitei sale, Papa Francisc le-a spus locuitorilor din Amatrice: „M-am gândit mult în primele zile ale acestor multe suferințe că vizita mea, poate, ar fi mai mult o piedică decât un ajutor. Nu am dorit să fiu o pacoste așa că am lăsat să treacă puțin timp, pentru ca unele lucruri să poată fi rezolvate, precum școala. Dar din primul moment am simțit nevoia să vin la voi! Pur și simplu pentru a-mi exprima apropierea de voi, nimic mai mult. Și mă rog, mă rog pentru voi! Solidaritate și rugăciune: acesta este darul meu pentru voi. Fie care Domnul să vă binecuvânteze pe toți, și Fecioara Maria să vegheze asupra voastră în acest moment de tristețe, suferință și încercare”.

După ce i-a binecuvântat, a spus: „Să mergem înainte; există întotdeauna un viitor. Sunt mulți oameni dragi care ne-au părăsit, care au căzut aici, sub dărâmături. Să ne rugăm la Fecioara Maria pentru ei; să o facem împreună. Priviți mereu înainte. Curaj, și ajutați-vă unii pe alții. Mergem mai bine împreună, singuri nu ajungem nicăieri. Înainte! Mulțumesc”. Sfântul Părinte a mers apoi în puternic distrusul centru din Amatrice însoțit de primarul Sergio Pirozzi. Acolo s-a oprit câteva minute pentru a se ruga.

Aproape 4.000 de persoane trăiesc în corturi lângă Amatrice, după ce casele lor au fost distruse în cutremurul de magnitudinea 6,0. După aceea, Papa s-a oprit la centrul de asistență Sf. Rafael, din Rieti, în drum spre Accumoli și Arquata del Tronto, pentru a duce și acolo mesajul său de speranță și solidaritate. Sfântul Părinte a stat aproape două ore cu bătrânii de la centru, făcând o scurtă oprire și la postul de comandă al brigăzii de pompieri din Cittareale – baza pentru zona afectată de cutremur. A mers apoi la Accumoli, unul dintre orașele cele mai afectate, unde a salutat mai multe persoane, inclusiv primarul, în Piața Sf. Francisc, și s-a rugat în fața bisericii Sf. Francisc distruse de cutremur.

De acolo a mers la Pescara del Tronto, oprindu-se de trei ori pe drum pentru a saluta grupuri mici de persoane. Puțin înainte de ora 14, a sosit în Arquata del Tronto. În vizita la Pescara Del Tronto și Arquata del Tronto, a fost însoțit de Episcopul Giovanni D’Ercole, de Ascoli Piceno. În Arquata del Tronto, a salutat peste 100 de persoane, adresându-le câteva cuvinte și rugându-se cu ele. A mai vizitat o școală improvizată, amenajată într-un cort. „Am dorit să fiu acum aproape de voi și să vă spun că sunteți în inima mea și știu suferința voastră și neliniștea voastră, știu și despre morții noștri, și sunt cu voi… Acum ne rugăm Domnului să vă binecuvânteze și ne rugăm pentru cei dragi ai voștri… care au plecat în cer… Curaj… timpurile se vor schimba și veți putea să mergeți înainte.”

În cele din urmă a vizitat San Pellegrino di Norcia, Umbria, însoțit de Arhiepiscopul de Spoleto-Norcia, Renato Boccardo. Papa s-a rugat în „zona roșie” din fața bisericii San Pellegrino, puternic deteriorată. A salutat apoi persoanele care îl așteptau afară și, folosind megafonul poliției, le-a adresat aceste cuvinte: „Vă salut pe toți. Am fost aproape de voi și mă simt foarte aproape în acest timp de tristețe, și mă rog pentru voi și îi cer Domnului să vă dea putere să mergeți înainte. Vă invit acum să ne rugăm împreună Bucură-te, Marie”. Papa Francisc s-a întors apoi la Roma.

Imagini

Exprimaţi-vă opinia