Preotul catolic francez Jacques Hamel, ucis pe 26 iulie a.c. în Franța în timpul Sfintei Liturghii. – AFP

Făcând o excepție de la regula care impune trecerea a cinci ani de la moarte în cazul unui proces de beatificare, papa Francisc a dispus începerea procedurilor canonice privind recunoașterea martiriului pentru credință a preotului francez Jacques Hamel, ucis în timpul Sfintei Liturghii.

Duminică, 2 octombrie 2016, arhidieceza de Rouen, în Franța, a anunțat printr-un comunicat de presă că a fost autorizată de Congregația pentru cauzele sfinților să înceapă procesul canonic de recunoaștere a martiriului părintelui Jacques Hamel, ucis pe 26 iulie a.c. în biserica Saint-Etienne-du-Rouvray. Bătrânul preot francez a fost înjunghiat la altar, în timp ce săvârșea Sfânta Liturghie, de doi tineri musulmani, adepți ai auto-intitulatului Stat Islamic.

Născut pe 30 noiembrie 1930 la Darnétal și sfințit preot pe 30 iunie 1958 la Rouen, părintele Jacques Hamel avea aproape 86 de ani de viață și 58 de preoție.

Anunțul începerii procedurilor canonice a fost dat de arhiepiscopul diecezei, mons. Dominique Lebrun, care duminică după amiază a redeschis cultului public biserica în care slujea părintele Jacques Hamel, celebrarea euharistică fiind precedată de un rit penitențial de reparație după vărsarea de sânge comisă în urmă cu peste două luni.

La sfârșitul Liturghiei, a fost citit anunțul așteptat de mulți credincioși: ”Mons. Dominique Lebrun a fost informat de Congregația pentru cauzele sfinților că papa Francisc a acordat dispensa privind așteptarea trecerii celor cinci ani de la moarte, care se cere de obicei înainte de deschiderea unei anchete oficiale în vederea beatificării. Adresând vii mulțumiri Papei pentru gestul său excepțional, arhiepiscopul de Rouen a hotărât, în această zi în care s-a redeschis biserica Saint-Etienne-du-Rouvray, să înceapă procedurile”.

”Papa Francisc”, se mai afirmă în nota de presă a arhidiecezei de Rouen, ”s-a pronunțat în mod clar cu privire la martiriul părintelui Jacques Hamel în cadrul Sfintei Liturghii din 14 septembrie a.c., pe care a celebrat-o împreună cu mons. Dominique Lebrun, arhiepiscop de Rouen, rudele preotului și pelerinii diecezei”.

În ultimii ani, excepții de la normele privind trecerea celor cinci ani de la moartea candidatului la beatificare s-au mai făcut în cazul Maicii Tereza de Calcutta și al papei Ioan Paul al II-lea. În ce privește moartea dureroasă a pr. Jacques Hamel, se pare că nu există dubii în privința mobilului religios urmărit de făptașii tristului episod de violență.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia