30.09.2016, Iași (Catholica) – Departamentul de Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași anunță apariția unei ediții revizuite a textului Bibliei publicate în anul 2013, ediție mai scurtă, mai economică și mai ușor de purtat. În iunie 2013, s-a reușit publicarea primei traduceri integrale a Bibliei făcute în Biserica Romano-Catolică din România. A fost o ediție care s-a bucurat de o primire deosebită, fiind distribuite destul de repede cele 5.000 de exemplare. Sigur, ediția din 2013 este o ediție completă, științifică, cu multe note (18.428), cu multe materiale auxiliare, lucru care a făcut ca ea să fie și voluminoasă: 3.120 de pagini, hârtie de 40 gr, un total de 3,2 kg. Ținând cont de aceste detalii, destul de repede credincioșii, nu doar cei romano-catolici, ci și mulți oameni de bună-voință, au sugerat că ar fi utilă o ediție oarecum mai „accesibilă”, adică mai ușor de purtat, citim în materialul de prezentare de pe Ercis.ro.

Deși s-a realizat și o aplicație pentru telefoane și un program offline pentru computer, aplicații unde a „încăput” tot ceea ce a fost publicat în format tipărit, insistența de a tipări o ediție „de buzunar” nu a scăzut, din contră. Dovadă sunt foarte multele emailuri primite din toată țara pe adresele personale sau pe cea a Departamentului de Cercetare Biblică, multele discuții purtate la telefon, la diferitele simpozioane și conferințe sau chiar prin viu grai și cu preoți, și cu foarte mulți credincioși. Toate aceste discuții, dincolo de orice, au constituit bune ocazii pentru a îmbunătăți pe multe planuri calitatea traducerii respective.

Așa se face că s-a adunat tot ceea ce s-a transmis și a fost revizuit tot textul, de la început până la sfârșit, în speranța că au fost corectate toate erorile – mai ales cele de dactilografiere, dar nu numai – care apăruseră în ediția precedentă. Pe lângă acestea, ediția care este în curs de tipărire prezintă o altă noutate pe „piața” biblică din România: s-a remarcat că numele biblice, când trebuie citite, aduc oarecare dificultăți în ce privește accentuarea lor corectă. De aceea, au fost consultate diferite materiale de specialitate ale limbii române (de ex.: DOOM2010; Florența Sădeanu, Dicționar de pronunțare nume proprii, Editura Enciclopedică Română, și altele) și s-a considerat de cuviință să se marcheze grafic unde cade accentul când este vorba de pronunțarea numelor proprii prezente în Biblie.

Biblia „scurtă” va avea două formate: primul, 17/25 cm, cu un total de 1516 pagini, ediție bicoloră (negru și roșu), cusută și legată cu coperte cartonate, și altul 13/18, cu un total de 1368 pagini, ediție monocromă, cusută și legată cu coperte cartonate. Ambele ediții vor fi tipărite în China pe hârtie specială pentru tipărirea Bibliei (28 gsm). Așadar, textul ediției de față, întrucât a fost revizuit în totalitate, devine text de referință, el fiind introdus ulterior și pe situl www.bibliacatolica.ro și pe dispozitivele mobile (se va putea face update în curând), dar nu va mai avea decât unele note, considerate indispensabile. De aceea, cei care vor avea neclarități sau vor dori să aibă explicațiile din note sau din materialele auxiliare, vor trebui să consulte ediția completă din 2013 sau edițiile parțiale publicate de Editura Sapientia.

Tipărirea în aceste condiții specifice a fost posibilă prin colaborarea cu United Bible Societies (UBS) – președinte Alexander M. Schweitzer -, prin intermediul Societății Biblice Interconfesionale din România (SBIR), reprezentată de Emilia Iorgandopol, care s-a ocupat de toate formalitățile și garantările necesare. Ștefan Tamaș și Diana Percă și-au adus aportul consistent la tehnoredactarea ediției de față. În momentul de față, Biblia „scurtă” este la tipografie. Se speră ca în cel mai scurt timp să poată începe distribuirea ei. Se estimează că va putea avea costuri de achiziție acceptabile: formatul 17/24 nu va depăși 100 de lei, iar cel mai mic, undeva în jurul a 70 de lei. Cei care doresc să comande deja, vor fi înscriși pe o listă specială și vor beneficia de o reducere consistentă (15-20%). Înscrierea se poate face pe situl www.bibliacatolica.ro, butonul „Comandă Biblia economică”.

Sursa: Ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia