comemorare Godo

Joi, 22 septembrie 2016, s-au împlinit 20 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui iezuit Mihai Godo (1913-1996). Cu această ocazie, în localitatea arădeană Dorobanți, satul său de origine, a avut loc o slujbă de comemorare, urmată de o ceremonie cu depunere de coroane la statuia acestuia din curtea bisericii, precum și o vizită la mormântul său din aceeași localitate. La Sfânta Liturghie de recviem, prezidată de către pr. Tivadari Sandor, alături de câțiva confrați iezuiți, au fost prezenți preoți și credincioși care păstrează încă o amintire vie a curajului, a devotamentului pastoral și a mărturiei de credință a pr. Godo.

Imediat după Sf. Liturghie, câțiva copiii de la Școala gimnazială „Pater Godo Mihaly” au recitat poezii în fața bustului dezvelit în urmă cu câțiva ani, iar reprezentanții familiei, ai primăriei, ai școlii mai sus amintite și ai parohiei au depus coroane de flori, într-o atmosferă de profundă reverență și vie credință. Au urmat apoi vizita și rugăciunile la mormântul părintelui, conduse de parohul bisericii din Dorobanți, părintele Zilahi Andras. În sfârșit, la agapa frățească organizată de primăria comunei, cei prezenți au putut împărtăși amintirile personale pe care le aveau cu părintele Godo din vremea când acesta a activat în zona Aradului, arătând tăria personalității sale umane, precum și vigoarea contagioasă a credinței sale care rămân ca un candelabru aprins ce continuă să lumineze pe cei din casă și din afara ei…

Carte godo coperta

Reamintim că autobiografia părintelui Godo a fost publicată în limba română la editura Ratio et Revelatio, într-o carte cu titlul: Iezuit. Nu câinele comuniștilor – Surâsul nedeținutului. Cartea prezintă, în mod captivant, povestea vieții unui om care a rămas fidel până la capăt mărturisirii Evangheliei și slujirii sufletelor de-a lungul vremurilor tulburi pe care le-a avut de străbătut.

Iosif Șandoru SJ

Exprimaţi-vă opinia