voturi dumiSâmbătă, 24 septembrie 2016, în Biserica iezuiților din Genova, la capătul celor doi ani de noviciat, doi italieni, un maltez și un român, Alexandru Duma, plini de emoție, încredere și entuziasm au promis să intre în Ordinul Societății lui Isus, oferindu-se cu totul în slujba Domnului prin pronunțarea cele trei voturi de sărăcie, curăție și ascultare. Liturghia în cadrul căreia cei patru novici au depus voturile a fost prezidată de Provincialul Italiei, Părintele Gianfranco Matarazzo alături de care au concelebrat un număr mare de preoți iezuiți și diecezani. La liturghie au participat părinți, rudenii și prieteni de-ai celor patru novici, precum și localnici din Genova și împrejurimi.

 

În timpul celebrării, părintele Gianfranco a precizat că “îi aducem mulțumire bunului Dumnezeu pentru acești patru prieteni, care se află înaintea Domului și se pregătesc să îmbrățișeze calea slujirii celor nevoiași. Mulțumirea sunteți și voi, cei prezenți, care ați colaborat la formarea acestor tineri, uneori și numai prin simplul fapt de a le fi fost alături în tot acest timp. Depunerea voturilor nu este un eveniment restrâns sau privat, ci universal și în același timp eclezial. Ceea ce trebuie ne fie clar și în totdeauna prezent este conștientizarea faptului că voturile sunt un dar al lui Dumnezeu! Duhul Sfânt este cel care ne călăuzește pe acest drum.”

voturi 2016-2La sfârșitul sfintei liturghii, Maestrul de noviciatului, Părintele Agostino Caletti, a mulțumit pentru aceste daruri vii pe care Biserica le primește în persoana celor patru tineri, după care a mai adăugat că, “cel mai mare cadou pe care îl puteți și îl putem face acestor tineri este rugăciunea. Să continuăm să ne rugăm pentru drumurile lor viitoare.”

voturi 2016 - 3

După celebrarea Liturghiei, sărbătoarea a continuat în sihăstria noviciatului, unde cei patru confrați au ciocnit un pahar de vin cu cei prezenți și au savurat din specialitățile culinare mulțumindu-le astfel tuturor celor care le-au fost sprijin și ajutor în formarea umană și spirituală în toți acești ani. Pentru Alexandru și colegii săi Andrea, Arnold și Giuseppe “distracția” nu se încheie aici, fiindcă și-au dat seama că viața are gust! Astfel, din această toamnă, își vor continua etapele de formare, mai întâi cu o oprire “filosofică” la Roma. Toate acestea făcându-le spre mai marea Slavă și Cinste al lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor.

A consemnat din Roma Ambrozie Mengheriș

(Fotografii din Arhiva Societății lui Isus)

Exprimaţi-vă opinia