Papa Francisc22.09.2016, Vatican (Catholica) – Neliniștea care vine de la Duhul Sfânt și neliniștea care vine din conștiința murdară, vanitatea care falsifică viața ca o osteoporoză a sufletului: despre aceste lucruri a vorbit Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată joi, 22 septembrie 2016, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Comentând Evanghelia zilei, din capitolul 9 de la Luca (9,7-9), Episcopul Romei a spus că regele Irod este neliniștit pentru că, după ce l-a ucis pe Ioan Botezătorul, se simte amenințat de Isus. Sfântul Părinte a spus că „în inima noastră există posibilitatea de a avea două neliniști: cea bună, care este neliniștea dată de Duhul Sfânt, care face sufletul să fie neliniștit pentru a face fapte bune, și neliniștea rea, care se naște dintr-o conștiință murdară”.

„Această lume care a făcut mult rău, care face răul și are conștiința murdară și nu poate trăi în pace, pentru că trăiește într-o mâncărime continuă, într-o urticarie ce nu o lasă în pace… Această lume a făcut răul, dar răul are mereu aceeași rădăcină, orice rău: lăcomia, vanitatea și orgoliul. Și toate trei nu îți lasă conștiința în pace; toate trei nu lasă să intre neliniștea sănătoasă de la Duhul Sfânt, ci te duc să trăiești așa: neliniștit, cu frică. Lăcomia, vanitatea și orgoliul sunt rădăcina tuturor relelor”.

Comentând prima lectură a zilei, din cartea Qohelet (1,2-11), Pontiful Roman a remarcat că aceasta vorbește despre vanitate. „Vanitatea ne umflă. Vanitatea nu are viață lungă, pentru că este ca un balon de săpun. Vanitatea nu ne oferă un câștig adevărat. Ce câștigă omul pentru toată neliniștea? Este nerăbdător să pară într-un fel, să pretindă, să arate. Aceasta este vanitatea. Dacă dorim să o spunem simplu: Vanitatea înseamnă a falsifica propria viață. Și aceasta îmbolnăvește sufletul, pentru că dacă cineva își falsifică propria viață pentru a părea, pentru a arăta, și toate lucrurile pe care le face sunt pentru a pretinde, din vanitate, la sfârșit ce câștigă? Vanitatea este ca o osteoporoză a sufletului: din afară oasele par bune, dar înăuntru sunt stricate. Vanitatea ne duce la înșelătorie”.

Suveranul Pontif a subliniat că vanitatea ne face să trăim pentru a pretinde, pentru a arăta și pentru a părea. Și aceasta neliniștește sufletul. Papa a reamintit de cuvintele Sfântului Bernard, care le spunea celor vanitoși: „Gândește-te la ceea ce vei fi tu. Vei fi mâncare pentru viermi. A-ți falsifica viața este o minciună, pentru că te vor mânca viermii și nu vei fi nimic”. Și unde este puterea vanității? Împinși de mândrie înspre răutăți, să nu permitem o greșeală, să nu permitem să se vadă o greșeală, să acoperim totul, totul se acoperă.

„Câtă lume nu cunoaștem care pare… ‘Dar ce persoană bună! Merge la Liturghie în toate duminicile. Face donații mari la Biserică’. Aceasta este ceea ce se vede, dar osteoporoza este pervertirea pe care o au înăuntru. Sunt oameni așa, dar sunt și oameni sfinți care fac aceasta. Vanitatea este aceasta: te face să pari într-un fel, dar adevărul este altul. Și unde este puterea și siguranța noastră, refugiul nostru? L-am citit în Psalmul responsorial: ‘Doamne, tu ai fost locul nostru de refugiu din generație în generație’. De ce? Înainte de Evanghelie am reamintit cuvintele lui Isus: ‘Eu sunt calea, adevărul și viața, spune Domnul’. Acesta este adevărul, nu falsul vanității. Domnul să ne elibereze de aceste rădăcini ale tuturor relelor: lăcomia, vanitatea și orgoliul. Dar mai ales de vanitate, care ne face mult rău.”

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia