Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 21 septembrie 2016 – OSS_ROM


RV 21 Sep 2016 „Fiți milostivi precum Tatăl vostru milostiv este. Nu judecați și nu veți fi judecați; […] iertați și veți fi iertați”. Din acest fragment, luat din Evanghelia după Luca (Lc 6, 36-38), s-a inspirat cateheza audienței generale ținută de papa Francisc miercuri, 21 septembrie 2016, în Piața Sfântul Petru.

Sfântul Părinte a subliniat că versetul „Fiți milostivi precum Tatăl vostru milostiv este” nu este un slogan ci un program de viață, iar pentru a înțelege mai bine această expresie putem face o paralelă cu un alt verset din Evanghelia după Matei, unde Isus spune: „Așadar, fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit” (Mt 5,48). Pontiful Roman a remarcat că Isus Cristos ne învață că perfecțiunea consistă în iubire, împlinirea tuturor preceptelor Legii. „În această perspectivă”, a mai adăugat Papa folosindu-se de textul evanghelic, „perfecțiunea este iubirea milostivă: a fi perfecți înseamnă a fi milostivi”.

 

Papa Francisc: „Dacă privim istoria mântuirii, vedem că toată revelația lui Dumnezeu este o neîntreruptă și neobosită iubire pentru oameni: Dumnezeu este precum un Tată și precum o mamă care iubește cu o dragoste de nepătruns și o revarsă din abundență asupra oricărei creaturi. Moartea lui Isus pe cruce este culmea istoriei de iubire față de om. O iubire atât de mare încât doar Dumnezeu o poate realiza”.

Episcopul Romei a spus că „Biserica nu poate decât să fie sacramentul milostivirii lui Dumnezeu în lume, în orice timp și către întreaga omenire”. În acest sens „fiecare creștin este chemat să fie mărturisitor al milostivirii”, acesta fiind un parcurs de sfințenie. Urmașul lui Petru a remarcat că sfinții care iluminează istoria Bisericii „au devenit milostivi pentru că au lăsat ca inima lor să fie umplută de milostivirea divină”. Sfântul Părinte a subliniat că faptul de a fi milostivi este explicat de Isus prin două verbe: „a ierta” și „a dărui”.

Papa Francisc: „Milostivirea se exprimă, în primul rând, în iertare. Isus nu intenționează să submineze cursul justiției umane; totuși le amintește discipolilor că pentru a avea raporturi fraterne trebuie lăsate la o parte judecățile și condamnările. Iertarea este de fapt pilastrul care ține viața comunității creștine, pentru că în ea se face văzută gratuitatea iubirii cu care Dumnezeu ne-a iubit de la început. Bisericii sale, Isus îi indică și un al doilea pilastru: „a dărui”. Dumnezeu dăruiește dincolo de meritele noastre, dar va fi mai generos cu cei care au fost generoși pe pământ. Isus nu spune ce li se va întâmpla celor care nu dăruiesc, dar imaginea ‘măsurii’ constituie un avertisment: prin măsura iubirii pe care o dăruim, suntem noi înșine care decidem cum vom fi judecați.

Dacă privim bine, există o logică foarte coerentă: în măsura în care se primește de la Dumnezeu, se dăruiește fratelui, și în măsura în care se dăruiește fratelui, se primește de la Dumnezeu”.

La încheierea audienței generale, Pontiful Roman a reamintit că astăzi se celebrează Ziua internațională pentru Alzheimer, care are drept motto: „Amintește-ți de mine”, făcând un apel la rugăciune pentru cei care suferă de această boală.

Papa Francisc: „Invit pe toți cei prezenți „să-și amintească”, cu grija Mariei și cu sensibilitatea lui Isus cel Milostiv, de cei care sunt afectați de această boală și de cei din familiile lor, pentru a-i face să simtă apropierea noastră. Ne rugăm și pentru persoanele care stau lângă bolnavi știind să se îngrijească de nevoile lor, chiar și cele mai imperceptibile, pentru că sunt privite cu ochi plini de iubire”.

Primiți acum binecuvântarea de la finalul audienței generale de miercuri, 21 septembrie, a cărei cateheză a fost dedicată temei „Milostivi precum Tatăl”, inspirată din  capitolul 6 al Evangheliei după sfântul Luca.

Exprimaţi-vă opinia