19.09.2016, Francavilla al Mare (Catholica) – Cea de-a 14-a Sesiune Plenară a Comisiei Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe se desfășoară în perioada 15-22 septembrie 2016, la Francavilla al Mare, din provincia Chieti, regiunea Abruzzo, Italia. Din Chieti, unde se află în calitate de membru al acestei comisii, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a transmis pentru Biroul Eparhial de Presă din Cluj primele impresii despre modul în care decurge întâlnirea. Preasfinția Sa participă pentru a șasea oară consecutiv la lucrările sesiunilor plenare de dialog teologic între cele două Biserici.

Întâlnirea, găzduită în acest an de Arhidieceza de Chieti-Vasto, este prezidată din partea delegației Bisericii Catolice de Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, iar delegația Bisericilor Ortodoxe este condusă de Arhiepiscopul de Telmessos, Job Getcha, reprezentantul Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care a fost numit recent în locul cunoscutului Arhiepiscop și teolog Ioannis Zizioulas, după ce acesta și-a prezentat demisia din motive de vârstă înaintată. La lucrări participă în jur de 60 de teologi, câte doi reprezentanți ai fiecăreia dintre cele 14 Biserici Ortodoxe autocefale și un număr egal de reprezentanți catolici.

Aflăm, din materialul de pe EparhiaClujGherla.ro, faptul că „programul din prima zi de lucru a întâlnirii, vineri, 16 septembrie, a debutat de dimineață prin sesiuni separate de discuții pregătitoare și a continuat după-amiază, de la ora 16, printr-o sesiune plenară”. În această zi, membrii Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic reuniți la Francavilla al Mare au fost întâmpinați prin cuvinte de bun-venit din partea IPS Mitropolit Bruno Forte, Arhiepiscop de Chieti-Vasto și membru al Comisiei, din partea primarului localității și din partea celor doi co-președinți, Cardinalul Kurt Koch și Arhiepiscopul Job.

În fiecare zi, cu excepția zilei de duminică, programul cuprinde două sesiuni de lucru de dimineață și două după-amiază. „Zilnic, de la ora 7 dimineața, celebrăm Sfânta Liturghie, într-o capelă mică, improvizată într-o cameră de hotel, dar foarte frumoasă. Putem spune că întâlnirea, în general, merge bine, este atmosferă de înțelegere, de colaborare, de lucru. Membrii celor două comisii, cea catolică și cea ortodoxă, vor ca dialogul să meargă înainte, sperăm să nu apară niciun fel de probleme pe parcurs. Se simte deja o fraternitate, o dorință de a colabora și aceasta este bine”, a declarat Ierarhul clujean.

Tema dezbaterilor din acest an este „Sinodalitate și Primat în Biserica Creștină a primului mileniu”. PS Florentin s-a oprit mai mult asupra zilelor de sâmbătă și duminică, 17-18 septembrie, când membrii comisiei au fost conduși, de gazda evenimentului, Arhiepiscopul Bruno Forte, în vizitarea celor mai semnificative obiective din Arhidieceza de Chieti-Vasto. „Sâmbătă, 17 septembrie, după-amiază, de la Francavilla al Mare am plecat la Chieti. Am ajuns în jurul orei 16.30 și am celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iustin, evanghelizatorul și primul Episcop al orașului Chieti (sec. II-IV). Am fost 17 Episcopi, inclusiv doi Cardinali și în jur de 50 de preoți, iar catedrala era plină, se aflau acolo până la 800 de credincioși.”

„La Sfânta Liturghie au asistat cei 28 de membri ai Comisiei ortodoxe. Liturghia a fost celebrată de către Cardinalul Kurt Koch, care ne-a spus și un scurt cuvânt despre Evanghelia cu administratorul înțelept, și, desigur, a vorbit și despre dialogul ecumenic și evoluția lui, exprimând speranța noastră de a lucra împreună pentru unitatea Bisericilor. După celebrare, am coborât într-o criptă unde am venerat relicvele Sf. Iustin, și acolo frații din Comisia ortodoxă au cântat un imn în limba greacă. Între ei s-a aflat și un preot ucrainean, care a cântat ‘Sfinte Dumnezeule’ în trei limbi: greacă, slavonă și în limba română.”

La invitația autorităților locale, în onoarea Comisiei Mixte de Dialog Teologic, în aceeași după-amiază, a urmat un concert la teatrul Marrucino din Chieti și o recepție ce a fost oferită la palatul guvernatorului regiunii Abruzzo: „Ne-a impresionat ceea ce ne-a dezvăluit Arhiepiscopul Bruno Forte, gazda noastră, faptul că acești tineri care compun orchestra și corul de mici au cântat aici. Nu sunt profesioniști în afara dirijorilor, toți sunt amatori… Cu acest prilej ni s-a adresat și prefectul, cel care ne-a invitat, a vorbit despre idealul unității și despre munca pe care o avem de făcut, ne-a spus că se simt onorați de prezența noastră acolo. După concert, ne-am deplasat, la invitația guvernatorului de Abruzzo, la palatul guvernatorului… Aici, în cadrul unei mici recepții, ne-au vorbit guvernatorul regiunii și prefectul.”

Sursa: vedeţi aici

Exprimaţi-vă opinia