România se roagă pentru pace

Publicatla 20 September 2016

RV 20 Sep 2016 Zi de rugăciune pentru pace și în România, unde îndemnul papei Francisc a fost preluat de Biserica Catolică de ambele rituri. În acest sens, președintele Conferinței episcopilor din România, cardinalul Lucian Mureșan, a transmis un mesaj tuturor ierarhilor și credincioșilor catolici români.

Amintind de participarea Sfântului Părinte la întâlnirea interreligioasă de la Assisi, intitulată ‘Sete de pace. Religii și culturi în dialog’, arhiepiscopul Mureșan i-a invitat „cu căldură pe toţi fiii Bisericii Catolice de ambele rituri din România, să înalțe în data de 20 septembrie rugăciuni bunului Dumnezeu pentru a cere darul păcii Domnului pentru lumea întreagă”. De asemenea, cardinalul a îndemnat „ca în toate bisericile şi catedralele să se celebreze rânduieli liturgice potrivite acestui moment, în conformitate cu normele liturgice în vigoare şi cu dispoziţiile ierarhului locului”.

Menționăm că la întâlnirea interreligioasă ‘Sete de pace. Religii și culturi în dialog’, de la Assisi, participă peste 400 de lideri religioşi şi politici, precum şi oameni de cultură din lumea întreagă. Din România iau cuvântul: mons. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare, reprezentant al Bisericii Catolice din țara noastră, mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Serafim Joantă, şi mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, din partea Patriarhiei Ortodoxe Române.

Urmând mesajul cardinalului Lucian Mureșan, în eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla ziua de marți este dedicată „rugăciunii, spre a cere darul păcii Domnului pentru lumea întreagă”, informează bru.ro. Episcopul Florentin Crihălmeanu a dispus ca „în toate bisericile, la sfârșitul Sfintei Liturghii zilnice, preoții să rostească, împreună cu credincioșii, rugăciunile ‘Tatăl Nostru’ și ‘Născătoare de Dumnezeu’, invocând de la Dumnezeu darul păcii. Cei care „din binecuvântate motive”, nu pot participa la Sfânta Liturghie, sunt îndemnați „să se roage cel puțin rugăciunile ‘Tatăl Nostru’ și ‘Născătoare de Dumnezeu’, pentru ca, astfel, să ceară împreună cu întreaga Biserică darul păcii în lume”. De asemenea, credincioșii sunt rugați „să ofere lui Dumnezeu, după posibilități, la această intenție, toate rugăciunile și faptele bune făcute în această zi”.

La rândul său, episcopul greco-catolic de Oradea, monseniorul Virgil Bercea, i-a îndemnat pe preoții din eparhia pe care o păstorește să celebreze Sfânta Liturghie de marți pentru pacea lumii. Ierarhul orădean a dispus ca în fiecare parohie să fie organizată o oră de rugăciune pentru pace, informează site-ul Episcopiei de Oradea.

Răspunzând apelului papei Francisc și urmând îndemnul cardinalului Mureșan, credincioșii catolici de ambele rituri din București se roagă marți pentru pace. În arhidieceza romano-catolică din capitală, arhiepiscopul Ioan Robu și episcopul auxiliar Cornel Damian, „îndeamnă comunitățile parohiale și pe cele de viață consacrată să înalțe rugăciuni pentru pace, după intenția Sfântului Părinte. Astfel, la Sfintele Liturghii celebrate marți, la ‘Rugăciunea credincioșilor’, se vor face intenții pentru pace în lume, iar devoțiunea sfântului Rozariu va fi oferită pentru pace”, informează site-ul arhidiecezei.

În fine, eparhia greco-catolică de București anunță și ea pe pagina sa de internet că se unește „în rugăciune cu Biserica întreagă pentru a cere de la Dumnezeu convertirea și pacea inimilor, împăcarea între oameni pe întreg pământul”.

(rv – I. Ursuleac)

 

Exprimaţi-vă opinia