Papa Francisc merge la Assisi pe 20 septembrie 2016 la Ziua mondială de rugăciune pentru pace – RV

RV 19 sep 2016. ”Marțea viitoare (20 septembrie 2016 – n.r.) voi merge la Assisi pentru Întâlnirea de rugăciune pentru pace, la 30 de ani de la cea istorică pe care a convocat-o Sfântul Ioan Paul al II-lea. Invit parohiile, asociațiile bisericești și pe fiecare credincios în parte din lumea întreagă să trăiască această zi ca pe o Zi de rugăciune pentru pace. Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de pace, în acest război care este pretutindeni în lume. Să ne rugăm pentru pace! După exemplul Sfântului Francisc, om de fraternitate și blândețe, suntem cu toții chemați să oferim lumii o mărturie puternică a efortului nostru comun pentru pace și reconciliere între popoare. De aceea, marți, toți uniți în rugăciune: fiecare să-și facă timp, în măsura posibilităților, ca să se roage pentru pace. Toată lumea unită!”.

Cu acest cuvinte papa Francisc a anunțat duminică la ”Angelus” călătoria sa la Assisi, marți, 20 septembrie, pentru a participa personal la Ziua mondială de rugăciune pentru pace. Ziua de rugăciune constituie încheierea inițiativei ”Sete de pace. Religii și culturi în dialog”, organizată de la 18 la 20 septembrie de Comunitatea Sfântul Egidiu, dieceza de Assisi și Familiile Franciscane în orașul Sărăcuțului. Participă peste 400 de lideri ai religiilor din lumea întreagă, printre care se află patriarhul ecumenic Bartolomeu I, arhiepiscopul Justin Welby, primatul Comuniunii anglicane, alături de evrei, musulmani, budiști și alții.

Biserica catolică din România este reprezentată de PS Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, care va interveni la una din dezbaterile organizate la Assisi.

Semnificativă, și delegația Bisericii ortodoxe din România, din care fac parte arhiepiscopul mitropolit Serafim Joantă și arhiepiscopul mitropolit Ioan al Banatului.

Potrivit programului, Pontiful pleacă marți din Cetatea Vaticanului la ora 10.30 cu elicopterul spre Assisi, unde ajunge la ora 11.00, aterizarea fiind prevăzută pe terenul de sport de la bazilica Santa Maria degli Angeli. La ora 11.30, sosirea la Sacrul Convent din Assisi, unde este întâmpinat, printre alții, de custodele conventului, de patriarhul ecumenic Bartolomeu, un reprezentant musulman, de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, primat al Comuniunii anglicane, de patriarhul siro-ortodox de Antiohia, Efrem al II-lea, un reprezentant al religiei ebraice și de șeful suprem al mișcării budiste Tendai, din Japonia.

La ora 13.00, prânzul în comun, alături de mai multe victime ale războaielor. Rugăciunea pentru pace începe la ora 16.00 în diferite locuri din Assisi, rugăciunea ecumenică fiind organizată în bazilica inferioară a Sf. Francisc. La ora 17.00, după rugăciune, toți participanții ies din bazilica inferioară și se întâlnesc cu reprezentanții celorlalte religii care s-au rugat în alte locuri, după care participă la Ceremonia de încheiere din Piața bazilicii. Un martor al atrocității războaielor, alături de liderii religiilor, va adresa un mesaj special pentru pace. După discursul papei Francisc se va citi Apelul la Pace care va fi înmânat unui grup de copii din diferite națiuni. Se va păstra un moment de reculegere în memoria victimelor războaielor. Ceremonia prevede semnarea Apelului la Pace și aprinderea a două candelabre, gesturile fiind urmate de îmbrățișarea fraternă a păcii. La ora 18.30 papa Francisc merge cu automobilul la heliportul de la Santa Maria degli Angeli, după care revine în Cetatea Vaticanului.

Exprimaţi-vă opinia