“Continui să visez la un nou umanism european, căruia îi sunt necesare amintire, curaj, utopie sănătoasă şi umană. În acest drum de umanizare, Europa, leagănul drepturilor şi civilizaţiilor, este chemată nu atât să apere spaţii, ci să fie o mamă generatoare de procese, deci rodnică, pentru că respectă viaţa şi oferă speranţe de viaţă.

Este dorinţa exprimată de papa Francisc în mesajul trimis participanţilor la întâlnirea Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) despre “Faptele de Milostenie” începută ieri la Sarajevo şi care se va încheia duminică, 18 septembrie. Adresându-se cardinalului Péter Erdö, preşedinte al CCEE, Sfântul Părinte salută “importanta adunare” care “aminteşte tuturor credincioşilor grija faţă de cei care se află în nevoie: săraci migranţi, refugiaţi, deţinuţi, şomeri, bolnavi în trup şi spirit”.

Apoi, aminteşte contribuţia Bisericii, “mamă grijulie” faţă de “renaşterea Europei”. “Ea – a scris papa – se străduieşte să meargă cu iubire în întâmpinarea rănilor omenirii pentru a le îngriji cu balsamul milostivirii divine”. De aceea, papa îi îndeamnă pe reprezentanţii episcopatului european: “Să implicaţi tot mai mult comunităţile voastre şi diferitele realităţi caritative şi de asistenţă în angajarea de a vesti evanghelia celor care au pierdut din diferite motive orientarea vieţii lor”.

De aici şi îndemnul “de a găsi drumuri şi parcursuri noi pentru a garanta celor care trăiesc sau ajung în Europa capacităţile de integrare, dialog şi renaştere pentru a deveni o unică familie de popoare”. Pentru ca “să se construiască punţi şi să se dărâme ziduri de despărţire”.

(După Zenit, 16 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia