O Zi Mondială de Rugăciune pentru Pace

Publicatla 18 September 2016

O Zi Mondială de Rugăciune pentru Pace

Răspunzând apelului papei Francisc, Biserica Catolică din România celebrează marţi, 20 septembrie 2016, o zi de rugăciune pentru pace. Suveranul Pontif împreună cu reprezentanţii Bisericilor şi religiilor lumii se vor ruga în aceeaşi zi pentru pace la Assisi, în Italia. În toate bisericile din Dieceza de Iaşi preoţii şi credincioşii sunt invitaţi să se roage pentru pace în lumea întreagă.

La Assisi, în perioada 18-20 septembrie 2016, va avea loc o întâlnire interreligioasă cu tema “Sete de pace. Religii şi culturi în dialog”, care va reuni peste 400 de lideri religioşi şi politici, precum şi oameni de cultură din lumea întreagă. Din România vor lua cuvântul: PS Virgil Bercea – Episcop al Eparhiei de Oradea Mare, reprezentant al Bisericii Catolice din România, ÎPS Serafim – Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi ÎPS Ioan – Mitropolitul Banatului, reprezentanţi ai Patriarhiei Ortodoxe Române. De asemenea, vor interveni şi şase deţinători ai Premiului Nobel pentru Pace: Mairead Maguire – Premiul Nobel pentru pace în anul 1976; Lech Walesa – Premiul Nobel pentru pace în anul 1983; Jody Williams – Premiul Nobel pentru pace în anul 1997; Tawakkul Karman – Premiul Nobel pentru pace în anul 2011; Hassine Abassi şi Amer Meherzi – Premiul Nobel pentru pace în anul 2015.

Sfântul Părinte papa Francisc va participa la Assisi la încheierea întâlnirii interreligioase marţi, 20 septembrie 2016, când se va celebra şi o Zi Mondială de Rugăciune pentru Pace. La această zi de rugăciune vor lua parte Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, un reprezentant musulman, Excelenţa Sa Justin Welby – Arhiepiscop de Canterbury, Sanctitatea Sa Efrem al II-lea – Patriarhul siro-ortodox al Antiohiei, un reprezentant al comunităţii ebraice, precum şi Capul suprem al şcolii Tendai (Japonia).

Într-un mesaj adresat ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Mureşan, preşedintele Conferinţei episcopilor catolici din România, îi îndeamnă “pe toţi fiii Bisericii Catolice de ambele rituri din România să înalţe, în data de 20 septembrie 2016, rugăciuni Bunului Dumnezeu pentru a cere darul păcii Domnului pentru lumea întreagă”. “Prin această unire în rugăciune – arată Preafericirea Sa – cerem bunului Dumnezeu marele dar al păcii pentru toate situaţiile de conflict din lumea întreagă”.

Această întâlnire, promovată de Comunitatea “Sfântul Egidiu” alături de comunită?ile franciscane din Assisi. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la întâlnirea interreligioasă pentru pace, convocată la Assisi de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea, la 27 septembrie 1986.

Preluare după comunicatul de presă semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinţei Episcopilor din România

 

Exprimaţi-vă opinia