RV 01 sep 2016. A asculta strigătul planetei, a asculta strigătul celor săraci: cere papa Francisc în Mesajul trimis cu ocazia Zilei mondiale de rugăciune pentru ocrotirea Creației, care se marchează la nivel ecumenic pe 1 septembrie. Înființată de Sfântul Părinte pe 6 august 2015, Ziua de rugăciune a ajuns în Biserica catolică la cea de-a doua ediție anuală. Pontiful subliniază în mesajul său că e necesară o convertire ecologică pornind de la recunoașterea păcatelor noastre împotriva mediului înconjurător și propune ca la tradiționalele liste ale celor șapte fapte de milostenie trupească și sufletească să se adauge și ”ocrotirea casei comune”. Mesajul, care a fost prezentat azi la Sala de Presă a Sf. Scaun, se încheie cu o rugăciune în care se cere ca Dumnezeu ”să ne arate locul nostru în această lume” și să ne ajute ”să transmitem milostivirea sa în toată casa noastră comună”.

Este timpul de ”a schimba direcția” și a ocroti planeta, ”casa noastră comună”: insistă papa Francisc în Mesajul său pentru Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea Creației, punând în evidență faptul că toate comunitățile creștine și toate religiile împărtășesc, de fapt, preocuparea pentru viitorul planetei. În acest sens, Pontiful face referință atât la demersurile patriarhului ecumenic Bartolomeu, cât și la Mesajul Adunării Ecumenice Europene de la Sibiu, dar subliniază și legătura strânsă dintre ”suferințele care îi afectează pe cei săraci și devastarea mediului”. Preluând tema actualului Jubileu extraordinar al milostivirii, Mesajul arată că ”trebuie să fim uniți în a dovedi milostivire față de casa noastră comună”. ”Nu putem să ne resemnăm” în fața degradării mediului, provocată de multe ori de ”comportamentul nostru iresponsabil și egoist”. Pornind de la agravarea încălzirii globale, papa Francisc notează că ”schimbările climatice contribuie și la criza sfâșietoare a migrațiilor forțate”.

”Când maltratăm natura”, scrie în Mesaj Sfântul Părinte, ”maltratăm și ființele umane”. Activitățile prin care distrugem casa noastră comună, sunt păcate împotriva lui Dumnezeu și împotriva noastră. De aici, îndemnul papei de a recunoaște ”păcatele noastre împotriva Creației” pentru că numai în acest fel vom putea ”să facem pași concreți pe calea convertirii ecologice, care cere o conștientizare clară a responsabilității noastre”. Pontiful cere, de aceea, un examen de conștiință și un gest de pocăință, remarcând că și în Anul Marelui Jubileu din 2000 Sfântul Ioan Paul al II-lea a îndemnat credincioșii catolici la căință pentru păcatele comise în decursul istoriei. Același îndemn, afirmă papa Francisc, trebuie receptat și în cadrul actualului Jubileu al milostivirii, pentru a ne căi de răul ”pe care îl facem” planetei noastre.

Mai mult, Pontiful propune ca ”ocrotirea casei noastre comune” să fie inclusă ”ca o nouă faptă de milostenie” alături de ”tradiționalele liste ale celor șapte fapte de milostenie”. Ca faptă de milostenie spirituală, ”ocrotirea casei comune presupune contemplarea recunoscătoare a lumii”, care ne permite să descoperim prin fiecare realitate o învățătură pe care Dumnezeu vrea să ne-o comunice”. Ca faptă de milostenie trupească, ”ocrotirea casei comune presupune simple gesturi de fiecare zi în care să rupem logica violenței, exploatării și egoismului, manifestându-se în toate acțiunile care urmăresc construcția unei lumi mai bune”.

În Mesajul său, papa Francisc cere schimbarea stilului de viață, în convingerea că ”economia și politica, societatea și cultura nu pot fi dominate de o mentalitate pe termen scurt și de căutarea imediată a câștigului financiar sau electoral”. Acestea trebuie să fie urgent reorientate spre binele comun, care cuprinde sustenabilitatea și ocrotirea Creației”.

În fine, notează Sfântul Părinte, ”în ciuda păcatelor noastre și a provocărilor înspăimântătoare cu care ne confruntăm, să nu pierdem niciodată speranța: ”Creatorul nu ne abandonează, nu se retrage niciodată din planul său de iubire, nu se căiește că ne-a creat, […] pentru că s-a unit pentru totdeauna cu pământul nostru iar iubirea sa ne conduce întotdeauna să găsim noi drumuri”. Mesajul papei Francisc se încheie cu această rugăciune, care se inspiră din enciclica sa «Laudato si’»:
”Dumnezeul celor săraci,
ajută-ne să-i răscumpărăm pe cei abandonați
și pe cei uitați de pe acest pământ, care au o valoare atât de mare în ochii tăi.
Dumnezeu de iubire, arată-ne locul nostru în această lume
ca instrumente ale afecțiunii tale față de toate ființele acestui pământ.
Dumnezeu de milostivire,
ajută-ne să primim iertarea ta
și să transmitem milostivirea ta în toată casa noastră comună.
Fii lăudat! Amin.”

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia