Joi, 1 septembrie 2016, cu începere de la ora 17, papa Francisc prezidează celebrarea rugăciunii Vesperelor, în Bazilica Sfântul Petru, cu prilejul Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, ajunsă în acest an la cea de-a doua ediție.

După cum a subliniat pontiful la rugăciunea Angelus de duminică, 28 august, această inițiativă de rugăciune, celebrată împreună cu frații ortodocși și cu alte comunități ecleziale reprezintă o nouă ocazie de a întări efortul comun în salvgardarea vieții, respectând mediul și natura.

Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, celebrată la 1 septembrie și instituită de Papa Francisc în 2015, se înscrie în „Timpul pentru creație”, sărbătorit de Biserica Catolică alături de celelalte Biserici creștine din Europa, în perioada 1-4 septembrie.

Și patriarhul ecumenic Bartolomeu, care se interesează mult de problemele ecologice, fiind din acest motiv supranumit “Patriarhul verde”, a transmis și în acest an un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, pe care Biserica Ortodoxă o celebrează tot la 1 septembrie.

În mesajul din 2016, patriarhul Bartolomeu abordează o temă pe cât de actuală pe atât de dureroasă: distrugerea monumentelor culturale ale unei țări, faptă ce “rănește ereditatea universală a umanității”. Scriind despre cuviosul Simeon Stilitul, patriarhul Bartolomeu îl definește “stâlp important al Bisericii”, amintind distrugerea, în Siria, a vestigiilor bisericii care-i poartă numele și nimicirea altor situri arheologice minunate din această țară, precum situl istoric
Palmira, din estul Siriei, care a suferit grave daune în urma barbariilor generate de ororile războiului în curs.

Astfel, alături de amenințările împotriva naturii, patriarhul ecumenic a așezat o problematică tot atât de gravă: amenințarea tezaurelor culturale, în contextul conflictelor armate și criza culturală care, în ultimii ani, s-a răspândit la nivel mondial.

“Este o obligație și o misiune a fiecărei ființe omenești dar a oricărei țări civilizate să întărească măsurile de protecție și de conservare neîncetată a propriilor monumente”, reliefează patriarhul ecumenic în mesaj, subliniind totodată necesitatea ca orice stat de drept să evite acțiuni care să lovească ‘monumentele universale’ și care alterează valorile de neatins pe care acestea le reprezintă.

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia