1 septembrie 2016. Îngrijirile medicale să ajungă și la cei mai săraci. Să nu existe persoane tratate ca deșeuri! Cu aceste îndemnuri s-a adresat papa Francisc participanților la congresul anual de cardiologie, organizat la Roma, de Societatea Europeană de Cardiologie. După audiența generală de miercuri, Sfântul Părinte a mers sediul de congrese Noul Târg de la Roma, pentru a se întâlni cu cei circa 35 de mii de medici, din 140 de țări, participanți la întâlnirea pe teme medicale și științifice.

Adresându-se participanților la congres, pontiful a amintit că Biserica susține cercetarea științifică, dar a reliefat că legile inscripționate în natura umană nu trebuie manipulate.

Referindu-se la inimă, definită “principala protagonistă a congresului”, pontiful le-a spus medicilor cardiologi că acest “centru pulsant al corpului omenesc”, această “carte a vieții” trece prin mâinile lor. Prezența papei Francisc s-a bucurat de mare entuziasm în rândul participanților, în ciuda ploii torențiale care s-a abătut la acea oră asupra Romei. Magisteriul Bisericii – a subliniat pontiful – a susținut întotdeauna cercetarea științifică destinată sănătății persoanelor:

Papa Francisc: “Și în prezent, Biserica nu doar vă însoțește în acest parcurs atât de dificil, dar este și promotoare, cu intenția de a vă sprijini, înțelegând că aceste eforturi – atunci când sunt dedicate binelui efectiv al persoanei – este întotdeauna o acțiune care provine de la Dumnezeu.”

De pe scena  Noului Târg de la Roma, gazda congresului, unde au fost amenajate 10 pavilioane, cu 500 de standuri, papa Francisc a amintit că mintea omenească și natura sunt creații ale lui Dumnezeu. Așadar, dezvoltarea științelor filosofice și empirice care slujesc persoana bolnavă reprezintă un serviciu important, ce se înscrie în planul divin. De asemenea, în discursul pontifului a fost acordat un spațiu central legăturii dintre credință și știință.

“Deschiderea față de harul lui Dumnezeu, prin intermediul credinței, nu jignește mintea ci, dimpotrivă, o impulsionează să continue căutarea unui adevăr mai amplu și mai util pentru omenire”, a subliniat pontiful. Totodată, a atras atenția asupra necesității de a conștientiza bine faptul că un om de știință nu este niciodată neutral în cercetările sale, purtând cu sine propriul mod de a fi și de a gândi. De aceea, este necesară “un soi de purificare” care să îndepărteze toxinele ce otrăvesc rațiunea în procesul de căutare a adevărului și să conducă la “o privire mai intensă la esența lucrurilor”. Precizând că este, fără îndoială, necesară o evoluție a cunoașterii, găsind răspunsuri legate de “originea, sensul și finalitatea existenței, inclusiv a omului”, pontiful a atras însă atenția că, pentru atingerea acestui scop, nu sunt suficiente științele naturale:

Papa Francisc: “Dacă se privește la om în totalitatea sa – permiteți-mi să insist asupra acestei teme – se poate avea o privire deosebit de intensă față de săraci, față de cei defavorizați și marginalizați astfel încât îngrijirea voastră să ajungă și la ei, împreună cu asistența și atenția din partea structurilor sanitare publice și private. Trebuie să luptăm astfel încât să nu existe persoane înlăturate, în această cultură a debarasării care ni se propune.”

Pontiful le-a amintit  numeroșilor medici reuniți la congresul organizat de Societatea Europeană de Cardiologie importanța contribuției lor la vindecarea trupului omenesc, îndemnându-i totodată să fie atenți și să nu se lase învinși de tentația de a sufoca adevărul în timp ce se măsoară cu marele mister al existenței umane”.

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia