Parohia greco-catolică „Neprihănita Zămislire” din Deva a dorit să marcheze centenarul nașterii părintelui iezuit Emil Puni printr-o celebrare liturgică și un parastas în ziua de 21 august. Cu această ocazie, pr. protopop Ceciliu și pr. paroh Sorin i-au invitat pe colaboratorii iezuiți cei mai apropiați, frații Traian Dan și Vasile Herciu, precum și pe pr. Olivo Bosa.DSC09008La celebrare a participat un grup mare de credincioși, nu doar ai parohiei, ci și mulți dintre cei care l-au cunoscut și au avut legături profunde de amiciție și de colaborare cu pr. Puni. Pr. Olivo, invitat să prezinte persoana pr. Emil Puni, a scos în lumină spiritul său pastoral, dedicat până în ultima clipă pentru binele și creșterea spirituală a credincioșilor săi. De asemnea, a subliniat angajamentul său până la sacrificiu pentru a construi un lăcaș de cult care să-i primească pe toți cei care doresc să participe la celebrările liturgice.DSC09031De fapt, dorința sa arzătoare a fost aceea de a da viață unei adevărate comunități de credincioși în Cristos. În același sens s-a manifestat și atenția sa pentru fiecare persoană în parte, fapt concretizat într-un adevărat drum spiritual personalizat. Părintele Puni a nutrit mereu convingerea și speranța sa că o bună comunitate de credincioși, bine formată și având o credință solidă, contribuie mult la creșterea numărului credincioșilor și aduc un impact pozitiv asupra societății.

Viața de păstor a pr. Puni nu a cunoscut limitări lingvistice, religioase sau etnice; el era mereu disponibil pentru orice caz, îndeosebi pentru sfaturi pastorale, spovezi, dar și pentru alte forme de ajutor. Iubirea pentru cei din parohia sa și pentru orașul Deva, cărora le-a dedicat întreaga sa energie și inimă, l-au găsit pregătit și atunci când Domnul l-a chemat la dăruirea totală de sine. Această legătură puternică s-a exprimat și în dorința credincioșilor de a-l înmormânta pe păstorul lor lângă biserică, loc în care este în continuare vizitat și rugat să mijlocească pentru nevoile credincioșilor.

DSC09110Mulțumiri din inimă părintelui Puni, care a fost un instrument fidel în mâinile lui Dumnezeu pentru binele credincioșilor săi! Mulțumiri, de asemenea, și pentru contribuția pe care a avut-o în reînsuflețirea Societății lui Isus din România!

Pr. Olivo Bosa SJ

Exprimaţi-vă opinia