Papa Francisc, la rugăciunea Angelus, duminică, 14 august 2016 – REUTERS

14/08/2016 13:28
RV 14 aug 2016. ”Focul interior al Duhului Sfânt ne face să fim aproapele celorlalți: dacă Biserica nu primește acest foc și nu-l lasă să intre, devine o Biserică rece sau doar lâncedă, incapabilă să dea viață, pentru că ar fi făcută din creștini reci sau lâncezi”: a spus papa Francisc la rugăciunea mariană ”Îngerul Domnului”, recitată duminică la amiază împreună cu mii de credincioși, romani și pelerini, care au venit în Piața Sfântul Petru. Referindu-se la Evanghelia duminicii, din ritul roman sau latin, în care Isus afirmă: ”Foc am venit să aduc pe pământ și ce altceva vreau decât să se aprindă?” (Lc 12, 49-53), Sfântul Părinte a remarcat că Isus, pentru a descrie scopul misiunii sale, se folosește de trei imagini: focul, botezul și dezbinarea. Desigur, focul de care vorbește Isus este focul Duhului Sfânt, prezență vie și lucrătoare în noi din ziua Botezului nostru:

Referindu-se la prima imagine, focul, Pontiful a subliniat că acesta este ”o forță creatoare care purifică și reînnoiește, arde orice mizerie omenească, orice egoism, orice păcat, ne transformă din interior, ne regenerează și ne face capabili de iubire. Isus dorește ca Duhul Sfânt să ardă ca focul în inima noastră pentru că numai pornind de la inimă incendiul iubirii divine va putea să se lărgească și să facă să înainteze Împărăția lui Dumnezeu. Nu pornește de la cap, pornește de la inimă. De aceea Isus vrea ca focul să intre în inima noastră. Dacă ne deschidem cu totul la lucrarea acestui foc, care este Duhul Sfânt, El ne va dărui îndrăzneala și fervoarea de a-l vesti tuturor pe Isus și mesajul său mângâietor de milostivire și mântuire, navigând în ape largi, fără teamă. Dar focul începe în inimă”.
Papa Francisc: ”În îndeplinirea misiunii sale în lume, Biserica, adică noi toți, are nevoie de ajutorul Duhului Sfânt pentru a nu se lăsa oprită de teamă și calcul, pentru a nu se obișnui să meargă în cadrul unor frontiere sigure. Aceste două atitudini duc Biserica să fie o Biserică funcțională, care nu riscă niciodată. În schimb, curajul apostolic pe care Duhul Sfânt îl aprinde în noi ca pe un foc ne ajută să depășim zidurile și barierele, ne face creatori și ne împinge să ne punem în mișcare pentru a merge pe drumuri neexplorate sau incomode, oferind speranță celor pe care îi întâlnim”.

”Cu acest foc al Duhului Sfânt”, a mai spus Pontiful, ”suntem chemați să devenim tot mai mult comunități de persoane călăuzite și transformate, pline de înțelegere, persoane cu inima dilatată și cu chipul bucuros. Mai mult ca oricând este nevoie de preoți, de persoane consacrate și credincioși laici cu privire atentă de apostol, pentru a se lăsa impresionați și a se opri în fața necazurilor și a sărăciilor materiale și spirituale, marcând astfel drumul de evanghelizare și de misiune cu ritmul vindecător al proximității”.

Focul Duhului Sfânt, a continuat papa Francisc, este cel care ne face să devenim aproapele celorlalți, al celor care trec prin numeroase probleme, al refugiaților și al celor care suferă. Papa a menționat aici exemplul ”multor preoți, persoane consacrate și laici care în lumea întreagă se dedică vestirii Evangheliei cu mare iubire și fidelitate, nu rareori chiar cu prețul vieții”. ”Mărturia lor exemplară ne amintește că Biserica nu are nevoie de birocrați sau de funcționari silitori, ci de misionari pasionați, consumați de ardoarea de a duce la toți cuvântul mângâietor al lui Isus și harul său”.
Papa Francisc: ”Acesta este focul Duhului Sfânt. Dacă Biserica nu primește acest foc sau nu-l lasă să intre, devine o Biserică rece sau doar lâncedă, incapabilă să dea viață pentru că este făcută din creștini reci și lâncezi. Ne va prinde bine astăzi să ne luăm cinci minute și să ne întrebăm: cum este inima mea, este rece, este lâncedă, este capabilă să primească acest foc?”.

La finalul cuvântului său, înainte de a saluta grupurile de pelerini, Sfântul Părinte a invocat ajutorul Fecioarei Maria și a menționat exemplul Sfântului Maximilian Kolbe, ”martir al carității”, ca să învățăm ”focul iubirii față de Dumnezeu și de aproapele”.

Primiți în încheiere și Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc.

Exprimaţi-vă opinia