Papa Francesco: udienza generale – REUTERS

11 august 2016. Pelerini din întreaga lume au participat miercuri, 11 august, la audiența generală a papei Francisc, desfășurată în aula Paul al VI-lea din Vatican. Printre pelerini se aflau credincioși proveniți din cele mai îndepărtate regiuni ale lumii: din Insulele Maurițius, din Indonezia, din Statele Unite, din Mexic, din Brazilia, Argentina și Peru fără a lipsi însă numeroșii credincioși proveniți din țări europene și, desigur, nelipsiții italieni.

Ceea ce i-a impresionat foarte mult au fost imaginile folosite de papa Francisc în cateheza sa, după cum reiese din impresiile culese în Aula Paul al VI-lea de la credincioși, de Salvatore Tropea:
Ins. “Din cateheza Sfântului Părinte m-a impresionat mai ales istorisirea anecdotică despre acel episcop care, cu ocazia Jubileului Milostivirii, a prevăzut existența a două Porți Sfinte. Prima, de intrare, unde se primește milostivirea; a doua, de ieșire, necesară pentru a duce milostivirea în exterior.”

Unui alt pelerin i-a rămas întipărită o imagine a milostivirii folosită de pontif:
Ins. „Opera de milostivire majoră este aceea care pornește de la inimă și ajunge la mâini. Cred că este sinteza a ceea ce se poate spune despre milostivire. Suntem din dieceza de Padova și, de obicei, în perioada concediului de vară organizăm o tabără pentru familii. Anul acesta, în contextul Jubileului Milostivirii, am decis să o organizăm la Roma.”

Milostivirea care nu se ține pentru sine, ci se dăruiește altora, este o altă învățătură rămasă credincioșilor în urma catehezei de miercuri, a Sfântului Părinte:
Ins: „Mi-a rămas întipărit în minte ceea ce a spus despre ducerea milostivirii altora, mai ales acelor persoane care suferă, pentru a face ca cel de lângă noi să aibă puțină mângâiere.”

Tot despre trăirea milostivirii în mod concret ne vorbește și un alt pelerin intervievat în Aula Paul al VI-lea, imediat după audiența generală de miercuri, 10 august:
Ins. “Gestul concret de a trece de la sentimentele inimii la acțiunile concrete de milostivire ale mâinilor, papa Francisc repetând continuu ca sunt necesare faptele, nu cuvintele. Trebuie trecut prin fața persoanelor nevoiașe fără a ne preface că n-m văzut nimic, ci implicându-ne în mod concret. De aceea, pentru noi trăirea acestui Jubileu înseamnă o mai mare dăruire, o mai mare implicare în trăirea zilnică a carității.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia