Papa Francisc a donat suma de patru sute de mii de dolari guvernului Regatului Lesotho pentru înfruntarea situației de urgență cauzată de seceta care a lovit țara – ANSA


 9 august 2016. Papa Francisc a donat suma de patru sute de mii de dolari guvernului Regatului Lesotho pentru înfruntarea situației de urgență cauzată de seceta care a lovit țara și întreaga regiune de sud a Africii, ca efect al fenomenului meteorologic extrem El Niño. Știrea a fost furnizată jurnalul on-line “Africa Independent” de nunțiul apostolic Peter Bryan Wells care, zilele trecute, a prezentat regelui Letsie al III-lea scrisorile de acreditare la începutul misiunii sale diplomatice.
 “Este un gest deosebit de semnificativ”, a spus arhiepiscopul Wells, explicând că este „foarte neobișnuit” ca un Papă să acorde donații de acest fel direct unui guvern, întrucât procedurile standard ale Sfântului Scaun în caz de dezastre naturale prevăd ajutoare oferite fie prin intermediul asociațiilor umanitare, precum Caritas Internationalis, fie prin intermediul conferințelor episcopale locale. Potrivit nunțiului apostolic în Leshoto, în acest caz “papa Francisc a folosit această oportunitate pentru a demonstra că sprijinim efectiv ceea ce spunem, fără a da învățăminte pline de cuvinte goale”.

În întreaga regiune de sud a Africii, El Niño a provocat lipsa apei, foamete, boli și, în consecință, o gravă criză economică cu efecte devastatoare. În Leshoto, seceta cauzată de El Niño a dus la o scădere a producției agricole de 62% pe durata ultimului sezon, condamnând la foame peste cinci sute de mii de familii din toate cele zece regiuni ale țării. De altfel, la 22 decembrie 2015, primul-ministru Pakalitha Mosisili a declarat starea de urgență în Leshoto.

Situația dramatică a populației a suscitat atenția pontifului și răspunsul său imediat, a explicat arhiepiscopul de Maseru, Gerard Tlali Lerotholi. Contribuția sa urmează să fie redirecționată către Conferința episcopală din Leshoto astfel încât, prin intermediul unor proiecte specifice să se contribuie la ușurarea situației dramatice prin care trece populația, în urma secetei.

„Vom face frecvente vizite pentru a verifica modul în care guvernul și asociațiile Bisericii locale folosesc banii și pentru a înțelege dacă există exigențe de ajutor ulterioare”, a precizat de asemenea arhiepiscopul Wells, nunțiul apostolic în Leshoto.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia