Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro – „Joacă pentru viață” – AP


RV 08 Aug 2016 Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, care se desfășoară între 5 și 21 august 2016, călugărițele braziliene din rețeaua internațională a organizațiilor religioase împotriva traficului de persoane propun din nou inițiativa „Joacă pentru viață”. Această inițiativă, propusă în urmă cu doi ani, la Campionatul Mondial de Fotbal, a dus la o semnificativă creștere de 42% în rândul denunțurilor privind exploatarea sexuală a copiilor și adolescenților, precum și a traficului de persoane. Proiectul călugărițelor braziliene își păstrează sloganul din 2014 și are drept scop contracararea unui fenomen care însoțește tot mai des evenimentele care adună oameni din toată lumea.

Campania, susținută de Rețeaua Internațională a Vieții Consacrate împotriva traficului de persoane, Talitha Kum, și de Uniunea internațională a superioarelor generale, are drept scop informarea și responsabilizarea cetățenilor, presei și agențiilor de voaiaj asupra unui fenomen care poate fi prevenit și contracarat. Coordonatoarea proiectului, sora Alves de Oliveira, spune că obiectivul campaniei este de a face din Jocurile Olimpice de la Rio „un spațiu al grijii față de viață”, iar denunțul traficului de persoane și a oricărei forme de exploatare și violare a drepturilor umane este un instrument prin care populația poate reacționa împotriva comodității și banalizării vieții.

Este vorba, adaugă coordonatoarea proiectului, „de a lua poziție  împotriva puterilor morții” și de „a face cunoscut angajamentul nostru în favoarea vieții”, mai ales a celor „a căror drepturi sunt violate și trăiesc sub jugul sclaviei contemporane: traficul de persoane, definit de papa Francisc drept ‘o rană în corpul umanității’”.

Campania anti-trafic le cere persoanelor să denunțe orice tip de trafic de acest fel, iar autorităților le cere să fie mai rapide în investigații și în procesele împotriva celor responsabili de aceste crime. „Joacă pentru viață” este o campanie realizată atât prin mijloacele de comunicare și rețelele de socializare, cât și pe străzile din Rio de Janeiro. De asemenea, inițiativa prevede și activități educative adresate în special tinerilor și adolescenților, care sunt grupurile cele mai expuse traficului de persoane.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia