Papa Francisc02.08.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a instituit o nouă comisie pentru studierea diaconatului femeilor, a anunțat Vaticanul marți, 2 august. Decizia vine la câteva luni după o audiență papală acordată unui grup de persoane consacrate feminine, în timpul căreia Pontiful și-a exprimat disponibilitatea de a analiza ideea formării unei comisii care să studieze problema diaconeselor, așa după cum erau ele în Biserica primară.

Conform comunicatului dat astăzi, Sfântul Părinte a luat decizia după o perioadă de „rugăciune intensă și reflecție matură”. Noua comisie va fi condusă de secretarul Congregației pentru Doctrina Credinței, Arhiepiscopul Luis Francisco Ladaria Ferrer, care va conduce un grup format din 12 membri, dintre care jumătate sunt femei. Din comisie fac parte atât laici cât și persoane consacrate, inclusiv sr. Mary Melone, rector al Universității Antonianum, prof. Phyllis Zagano de la Universitatea Hofstra din Hempstead, New York, și Marianne Schlosser, profesor de teologie spirituală la Universitatea din Viena și membră a Comisiei Teologice Internaționale. Lista îl include și pe pr. Robert Dodaro, președintele Universității Augustinianum din Roma.

Declarația Vaticanului amintește de audiența papală din 12 mai cu membrele Uniunii Internaționale a Superioarelor Generale, în timpul căreia a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, o întrebare privind tocmai femeile diacon. La audiență, o soră a întrebat de ce Biserica nu include femeile în diaconatul permanent. Sora s-a referit la tradiția veche a Bisericii în care existau femei diacon, sugerând că ar trebui înființată o comisie care să studieze posibilitatea. Au apărut imediat zvonuri că Papa Francisc deschide calea spre hirotonirea femeilor în diaconat, poate chiar în preoție. Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, a clarificat pe 13 mai că Papa Francisc nu are o astfel de intenție.

În timpul unei conferințe de presă în timpul zborului ce l-a întors în Vatican din Armenia în iunie a.c., Papa a vorbit despre situația din Biserica primară, când unele femei aveau un rol similar diaconilor. De exemplu erau implicate în botezul femeilor, dat fiind că în acea perioadă se practica imersiunea totală în apă. Tema diaconeselor a mai fost studiată de Biserică, în 2002 de exemplu Comisia Teologică Internațională publicând un document pe această temă. Respectiva comisie este un organism de consultanță al Congregației pentru Doctrina Credinței. Papa Francisc le-a mai spus jurnaliștilor în timpul zborului din 26 iunie că nu este vorba de vreo schimbare pentru a permite hirotonirea femeilor ca diacon.

Exprimaţi-vă opinia