Papa Francisc le-a mulțumit încă o dată tinerilor pentru prezența lor numeroasă la Cracovia – AFP

RV 03 Aug 2016 Papa Francisc a reluat miercuri, 3 august 2016, audiențele generale care fuseseră suspendate în perioada estivă. Călătoria apostolică în Polonia și Fericirile din capitolul V al Evangheliei după Matei (5, 3-7), au fost punctele centrale ale catehezei Sfântului Părinte, desfășurată în Aula Paul al VI-lea din Vatican. Tot în cadrul audienței, după cateheză, la saluturi, episcopul Romei a transmis un mesaj prilejuit de apropiatele Jocuri Olimpice, care vor avea loc la Rio de Janeiro, în Brazilia, începând cu data de 5 august a.c.

Vorbind despre călătoria apostolică în Polonia, Suveranul Pontif a subliniat că motivul principal a fost Ziua Mondială a Tinerilor de la Cracovia, care a avut loc la 25 de ani după cea de la Częstochowa. Papa a remarcat că „în acești 25 de ani Polonia s-a schimbat, Europa s-a schimbat și lumea, în general, s-a schimbat”. Urmașul lui Petru a amintit că tinerii „au dat un răspuns” provocărilor de astăzi, „au dat un semn de speranță, iar acest semn se numește fraternitate”.

Papa Francisc: „Să pornim de la tineri, care au fost primul motiv al călătoriei apostolice. Au răspuns încă o dată la apel: au venit din toată lumea, o sărbătoare a culorilor, a chipurilor diverse, a limbilor și a istoriilor diverse. Eu nu știu cum fac: vorbesc limbi diferite, dar reușesc să se înțeleagă! De ce? Pentru că au această dorință de a merge împreună, de a construi punți, de fraternitate. Au venit și cu rănile lor, cu întrebări, însă mai ales cu bucuria de a se întâlni; și încă o dată au format un mozaic de fraternitate. O imagine emblematică a Zilelor Mondiale a Tinerilor este întinderea multicoloră a steagurilor vânturate de tineri: de fapt, la Întâlnirea Mondială a Tinerilor, steagurile națiunilor devin mai frumoase, am putea spune că ‘se purifică’, chiar și steagurile națiunilor aflate în conflict vânturând unul lângă celălalt. Astfel, la această întâlnire jubiliară, tinerii din toată lumea au primit mesajul Milostivirii, pentru a-l duce peste tot prin operele spirituale și trupești. Mulțumesc tuturor tinerilor care au venit la Cracovia. Mulțumesc și celor care s-au unit cu noi din orice parte a Pământului. Darul pe care l-ați primit să devină răspuns cotidian la chemarea Domnului”.

Sfântul Părinte a amintit și de vizita la Częstochowa, unde se află așa-numita icoană Sfânta Fecioară Maria-Neagră, datorită culorii sale închise.

Papa Francisc: „În această călătorie am vizitat și Sanctuarul de la Częstochowa. În fața icoanei Sfintei Fecioare, am primit darul privirii Mariei, care este în mod particular Maica poporului polonez, a acelei nobile națiuni care a suferit mult, dar cu forța credinței și cu mâna sa maternă s-a ridicat mereu. Acolo, sub acea privire, se înțelege sensul parcursului spiritual al acestui popor, a cărui istorie este legată în mod indisolubil de Crucea lui Cristos. Astăzi, Polonia amintește întregii Europe că nu poate exista viitor fără valorile sale fondatoare, care la rândul lor au în centru viziunea creștină a omului. Printre aceste valori este și milostivirea, a cărei apostoli speciali au fost doi mari fii ai pământului polonez: sfânta Faustina Kowalska și sfântul Ioan Paul al II-lea”.

Pontiful Roman a subliniat faptul că și această Călătorie apostolică a avut la orizont lumea, chemată să răspundă provocării unui război „pe porțiuni” care o amenință. Sfântul Părinte a spus că liniștea de la vizita în lagărele de la Auschwitz-Birkenau a fost mai elocventă decât orice cuvânt.

Papa Francisc: „În acea liniște am ascultat, am simțit prezența tuturor sufletelor care au trecut pe acolo; am simțit compasiunea, milostivirea lui Dumnezeu, pe care anumite suflete sfinte au știut să o ducă și în acel abis. În acea mare liniște m-am rugat pentru toate victimele violenței și războiului. Și acolo, în acel loc, am înțeles mai mult ca niciodată valoarea memoriei, nu doar ca amintire a evenimentelor trecute, ci ca avertisment și responsabilitate pentru astăzi și pentru mâine, pentru ca sămânța urii și a violenței să nu prindă rădăcini în brazdele istoriei”.

La saluturile finale, înainte de cântarea rugăciunii ”Tatăl nostru”, papa Francisc a transmis un mesaj prilejuit de apropiatele Jocuri Olimpice, care vor avea loc la Rio de Janeiro.

Papa Francisc: „Aș dori să adresez un salut afectuos poporului brazilian, în mod particular orașului Rio de Janeiro, care găzduiește atleți și susținători din toată lumea, cu ocazia Olimpiadelor. Într-o lume însetată de pace, toleranță și reconciliere, urez ca spiritul Jocurilor Olimpice să poată inspira tuturor, participanți și spectatori, ‘lupta cea bună’ și să termine împreună cursa (2 Tm 4,7-8), dorind ca premiu nu o medalie, ci ceva mult mai prețios: realizarea unei civilizații în care să domnească solidaritatea, fondată pe recunoașterea faptului că toți suntem membri a unei singure familii umane, indiferent de religie, cultură sau culoare a pielii. Iar brazilienilor, care cu bucuria și ospitalitatea lor caracteristică organizează Sărbătoarea Sportului, le doresc ca aceasta să fie o oportunitate pentru a trece de momentele dificile și a de se angaja în ‘munca de echipă’ pentru construirea unei țări mai juste și mai sigure, mizând pe un viitor plin de speranță și bucurie”.

Primiți la încheiere Binecuvântarea Apostolică a Sfântului Părinte.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia