Steagul Republicii Panama expus la Cracovia, după anunțarea locului și a datei următoarei Zile Mondiale a Tinerilor – EPA


31 iulie 2016. “Dragi tineri ați venit la Cracovia pentru a-l întâlni pe Isus”, le-a spus papa Francisc tinerilor la Sfânta Liturghie de încheiere a celei de-a XXXI-a Zi Mondială a Tinerilor de la Cracovia. Inspirându-se din episodul evanghelic despre întâlnirea dintre Zaheu și Isus (Lc 19, 1-10), pontiful evidențiază cum Isus nu se limitează la a predica sau la a saluta pe unii, ci vrea – după cum relatează evanghelistul Luca – să traverseze Ierihonul, Isus dorind, cu alte cuvinte, „să se apropie de viața fiecăruia, să parcurgă calea noastră până la capăt, astfel încât viața sa și a noastră să se întâlnească în mod autentic”.

Pontiful s-a oprit asupra dorinței intense a lui Zaheu de a-l vedea pe Isus, în ciuda a două obstacole care amenințau să împiedice realizarea acesteia. În primul rând, era mic de înălțime, motiv pentru care nu reușea – în mulțimea de oameni – să-l zărească pe Isus. Însă dorința lui Zaheu este atât de mare încât îl determină să caute și să găsească cât mai repede o soluție pentru depășirea acestui dezavantaj. În acest moment intervine însă cel de-al doilea obstacol: rușinea paralizantă. Cum să se urce el, Zaheu, într-un sicomor? Era șeful vameșilor, era un om înstărit și de vază, cunoscut de toată lumea. Însă, dorința puternică de a-l vedea pe Isus îl face pe Zaheu să depășească acest obstacol psihologic, pontiful explicând cum a fost posibil acest lucru:
Papa Francisc: “A depășit rușinea pentru că atracția exercitată de Isus era mai puternică. Ați avut ocazia să trăiți pe viu ce anume se simte atunci când o persoană devine atât de atrăgătoare pentru voi încât să vă îndrăgostiți de ea: atunci este posibil să se facă cu plăcere lucruri pe care în mod obișnuit nu ar fi fost imaginabile. Ceva asemănător s-a petrecut și în inima lui Zaheu; a simțit că Isus era într-atât de important încât ar fi făcut orice pentru El, pentru că Isus era unicul în măsură să-l scoată din nisipurile mișcătoare ale păcatului și ale nemulțumirii.”

Pe lângă statura joasă și frica paralizantă, Sfântul Părinte a individualizat și un alt obstacol pe care Zaheu a trebuit să-l înfrunte, de această dată nefiind vorba de un obstacol interior, ci de o piedică prezentă în jurul său: cârtelile mulțimii. Analizând acest aspect din perspectiva unui tânăr din zilele noastre, expus judecății greșite pentru alegerea de a merge împotriva curentului, pontiful a îndemnat:
Papa Francisc: „Nu vă fie teamă, ci gândiți-vă la cuvintele din aceste zile: ‘Fericiți cei milostivi pentru că ei vor afla milostivire’ (Mt. 5,7). Ar putea să vă considere visători, pentru că credeți într-o nouă umanitate, care nu acceptă ura dintre popoare și nu vede hotarele țărilor asemenea unor bariere, păstrând propriile tradiții fără egoism și resentimente. Nu vă descurajați: cu surâsul vostru și cu brațele deschide, voi predicați speranța, fiind o binecuvântare pentru unica familie umană, pe care o reprezentați aici atât de bine!”

Referindu-se la cuvintele pe care Isus i le adresează omului urcat în sicomor pentru a-l vedea: „Zaheu, coboară repede pentru că azi trebuie să rămân în casa ta”, Pontiful le-a spus tinerilor reuniți la Cracovia că Domnul le adresează același îndemn:
Papa Francisc: “Am putea spune că Ziua Mondială a Tinerilor începe azi și continuă mâine, la tine acasă, pentru că acolo vrea Isus să te întâlnească de acum înainte. Domnul nu vrea să rămână doar în acest frumos oraș sau în amintirile dragi, ci vrea să vină acasă la tine, să locuiască în viața ta de fiecare zi: în perioada studiilor și a primilor ani de muncă, în relațiile de prietenie și de afecțiune, în proiectele și visurile tale. Cât de mult îi place Domnului ca, în rugăciune, să-i faceți cunoscute toate acestea! Cât de mult speră ca, printre toate contactele și chat-urile de fiecare zi, pe primul loc să fie firul de aur al rugăciunii! Cât de mult dorește ca GPS-ul care te conduce zilnic pe căile vieții să fie Cuvântul său, iar Evanghelia sa să devină a ta, ghidul care să te conducă pe căile existenței”.

La rugăciunea mariană “Angelus”, Sfântul Părinte i-a mulțumit Domnului pentru că a îngăduit desfășurarea acestei Zile Mondiale a Tinerilor, exprimând totodată sentimente de gratitudine față de cardinalii Dziwisz și Ryłko pentru implicarea în vederea reușitei acestui eveniment și, desigur, le-a mulțumit tinerilor care „au umplut Cracovia cu credința lor”.

Și, la final, anunțul locului și datei următoarei întâlniri mondiale a tinerilor:
Papa Francisc: “Vă anunț cu bucurie că următoarea Zi Mondială a Tinerilor – după două etape la nivel diecezan –  va fi în 2019, în Panama.”

“Aici, lângă altar, se află imaginea Maicii Domnului cinstită de Ioan Paul al II-lea în Sanctuarul din Calvaria. Ea, Maica noastră, să ne învețe în ce mod poate deveni rodnică această experiență trăită aici, în Polonia; ne spune să facem asemenea ei: să nu risipim darul primit, ci să-l păstrăm în inimă, astfel încât să încolțească și să rodească, prin acțiunea Duhului Sfânt. În acest mod, fiecare dintre voi, cu propriile limite și fragilități, va putea fi mărturisitor al lui Cristos acolo unde trăiește, în familie, în parohie, în asociații și în grupuri, în mediile de studiu, de muncă, de serviciu, de distracție, oriunde vă va călăuzi Providența pe calea voastră”, a spus Sfântul Părinte la rugăciunea Îngerul Domnului de duminică, 31 iulie, din ultima zi a călătoriei apostolice la Cracovia.

Înainte de celebrarea, cu începere de la ora locală 10, a Sfintei Liturghii, la Campus Misericordiae, aflat la 12 km de Cracovia, pontiful a binecuvântat două structuri gestionate de organizația diecezană catolică „Caritas”. Întâmpinat la sosire, dimineața, în jurul orei 8,45, de directorul asociației de caritate, papa Francisc a binecuvântat o casă de primire destinată persoanelor sărace și un cămin pentru vârstnici cu dificultăți economice, salutând pe fiecare oaspete în parte și rostind o rugăciune.

Un moment vibrant, plin de chipuri, culori și sunete ale tinereții, a fost parcurgerea campusului de către pontif, cu papa-mobilul, printre cei circa un milion șase sute de mii de tineri, al căror entuziasm este lesne de imaginat.

În programul de după-amiază, cu începere de la ora 15, întâlnirea papei Francisc cu voluntarii care au lucrat pentru organizarea și buna desfășurare a Zilei Mondiale a Tinerilor, pe stadionul acoperit Tauron Arena, din Cracovia.  Pontiful se adresează, printr-un discurs voluntarilor care s-au implicat activ pentru buna desfășurare a Zilei Mondiale a Tinerilor, numărul lor fiind de circa 20 de mii. Ulterior, după întâlnirea cu membrii Comitetului de Organizare și cu binefăcătorii care au susținut evenimentul, papa Francisc participă la ceremonia de rămas bun, de la aeroportul “Ioan Paul al II-lea” din Balice-Cracovia, revenirea pontifului la Roma fiind prevăzută în jurul orei Italiei 20,25.

Ia astfel sfârșit cea de-a 15-a călătorie apostolică internațională a papei Francisc, ce reprezintă și cea de-a 152-a călătorie pontificală în afara Italiei, în epoca contemporană.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia