SJRR

Noua ediție a celor mai cunoscute scrieri ale sfântului Ignațiu de Loyola în limba română se dorește a fi simplă. Simplă ca format de redactare, simplă ca accesibilitate pentru cititor, adică ușor de (răs)citit și ușor de purtat: dacă se poate, în buzunarul de la inima ce se vrea astfel plăsmuită.

O asemenea exigență nu rezultă din strategii de marketing, nici din magii oculte, ci din firescul întâlnirii dintre chibzuință și credință, ratio et revelatio. Într-adevăr, numai o carte simplă poate hrăni o inimă simplă, așa cum cere în dar psalmistul dornic să se apropie de Dumnezeu (Ps 86). Pelerinul ignațian, asemenea celui rus de peste mări și țări și peste veacuri, știa deja acest lucru: rămas literalmente fără grai în fața Cuvântului Întrupat, va deveni povestitor pentru cei de după el, reflectând astfel deopotrivă două neputințe, una de a exprima inefabilul și alta de a ține pentru sine ce e menit pentru cât mai mulți.

Însă simplitatea nu înseamnă să fii simplist, așa cum avertiza fericitul Vladimir Ghika în stilul său apoftegmatic: „să nu complici lucrurile simple, dar nici să le simplifici pe cele inerent complexe”. Volumul de față nu putea să scape acestei aporii: dorind să fie cât mai simplu în conținut și în prezentare, nu a vrut să renunțe la niciunul dintre textele fondatoare ale spiritualității ignațiene: Istorisirea Pelerinului și Exercițiile Spirituale. Iar aceasta pentru că, într-adevăr, în legătura lor se ascunde ceva ireductibil din experiența oricărei vieți în Duh. Dacă pe de o parte, nimeni nu a învățat vreodată mersul după manual, la fel de adevărat este, de cealaltă parte, că oricine își află rostul practicând statornic aceleași îndeletniciri mântuitoare va ajunge să bată un drum de folos și altor pelerini în devenire.

Din prefața semnată de Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia