Papa Francisc la Sfânta Liturghie cu preoții, seminariștii și persoanele consacrate – RV


RV 30 Iul 2016 Sâmbătă, 30 iulie 2016, în cea de a patra zi a călătoriei apostolice în Polonia, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie cu preoții, seminariștii și persoanele consacrate în Sanctuarul Sfântul Ioan Paul II-lea din Cracovia. Vorbind despre Evanghelia zilei, din capitolul XX de la Ioan, Pontiful Roman a spus că, la fel ca în Sfânta Scriptură, Isus ne trimite pe fiecare dintre noi. El dorește, încă de la început, ca Biserica să iasă în întâmpinarea lumii.

Sfântul Părinte a amintit că însuși Isus a făcut acest lucru, fiind trimis în lume de Tatăl, nu cu putere, „ci luând firea sclavului” (Fil 2,7), nu „pentru a fi slujit, ci pentru a sluji” (Mc 10,45). Episcopul Romei a spus că atunci când Isus îi trimite pe discipoli în misiune apare un contrast surprinzător. În timp ce discipolii închideau porțile din cauza fricii, Isus îi trimite în misiune; dorește ca ei să deschidă porțile și să iasă pentru a răspândi iertarea și pacea lui Dumnezeu, cu puterea Duhului Sfânt.

Papa Francisc: „Această chemare este și pentru noi. Cum să nu auzim invitația sfântului Ioan Paul al II-lea, care spunea: ‘Deschideți porțile!’? Totuși, în viața noastră de preoți și persoane consacrate poate exista ispita de a rămâne închiși în noi și în mediile noastre, din cauza fricii sau comodității. Direcția pe care Isus ne-o indică este cu sens unic: a ieși din noi înșine. Este o călătorie fără bilet de întors. Este vorba despre a face o ieșire din „Eul” nostru, de a ne pierde viața pentru El (Mc 8,35), urmând calea dăruirii de sine. Pe de altă parte, Isus nu iubește căile parcurse pe jumătate, porțile lăsate întredeschise și viețile cu sens dublu. Ne cere să ne punem în mișcare, să ieșim în întâmpinare renunțând la propriile certitudini, pe deplin încrezători doar în El”.

Episcopul Romei a spus că viața preoților și a persoanelor consacrate, discipoli ai lui Isus, trebuie să fie constituită din iubire concretă, adică din slujire și disponibilitate.

Papa Francisc: „Cine a ales să-și dedice întreaga existență lui Isus nu își alege locul, ci merge acolo unde trimis, pregătit să răspundă celui care îl cheamă. Casa în care locuiește nu îi aparține, pentru că Biserica și lumea sunt locurile deschise ale misiunii sale. Bogăția sa este de a-L pune pe Domnul în mijlocul vieții sale, fără a căuta altceva pentru sine. Nu își irosește timpul pentru a-și asigura un viitor sigur și stabil, pentru a nu risca să rămână singur și izolat, închis între pereții înguști ai unui egoism fără speranță și bucurie”.

Suveranul Pontif a subliniat că în misiunea de a-L vesti pe Dumnezeu „este foarte important să punem umanitatea noastră”. Isus „dorește inimi cu adevărat consacrate, care trăiesc din iertarea primită de la El, pentru a o revărsa cu compasiune fraților”.

Papa a spus că Evanghelia, cartea vie a milostivirii lui Dumnezeu, care trebuie citită și recitită mereu, are încă pagini goale care trebuie scrise în același mod, adică împlinind fapte de milostenie.

Papa Francisc: „Vă întreb: paginile cărții fiecăruia dintre voi cum sunt? Sunt scrise un în fiecare zi? Sunt scrise pe sărite? Sunt albe? Să ne ajute Maica lui Dumnezeu: ea, care a primit în mod deplin Cuvântul lui Dumnezeu, să ne dea harul de a fi scriitori vii ai Evangheliei. Maica Milostivirii să ne învețe să ne îngrijim în mod concret de rănile lui Isus, prezente în frații și surorile noastre care sunt în nevoie, pentru că slujind celui care suferă onorăm trupul lui Cristos. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să ne dedicăm până la capăt pentru binele credincioșilor încredințați nouă și să avem grijă unii față ceilalți, ca adevărați frați și surori în comuniunea Bisericii, Maica noastră cea sfântă”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia