29.07.2016, Cracovia (Catholica) – Papa Francisc a făcut vineri o vizită pacienților unui spital de copii din Cracovia, exprimându-și solidaritatea cu cei bolnavi și lăudând spitalul pentru grija arătată „celor mici și în nevoi”, precum și recunoștința față de cei prezenți „pentru acest semn de iubire”.

„Nu putea lipsi, în această vizită a mea la Cracovia, întâlnirea cu micii pacienți din acest spital”, a spus Papa, mulțumind premierului pentru cuvintele adresate anterior. „Aș vrea să stau un pic mai aproape de fiecare copil bolnav, alături de patul său, să îi îmbrățișez pe fiecare, să ascult chiar și numai un moment pe fiecare dintre voi și împreună să facem tăcere în fața întrebărilor pentru care nu sunt răspunsuri imediate. Și să ne rugăm”, a spus Pontiful la Spitalul Pediatric Universitar Prokocim, în a doua zi plină a vizitei sale din 27-31 iulie în Polonia, pentru Ziua Mondială a Tineretului.

„Cât aș vrea ca noi, creștini fiind, să fim capabili să stăm alături de bolnavi în maniera lui Isus, cu tăcerea, cu o mângâiere, cu rugăciunea. Din păcate societatea noastră este poluată de cultura ‘rebutului’, care este contrariul culturii primirii. Și victimele culturii rebutului sunt chiar persoanele mai slabe, mai fragile; și aceasta este o cruzime. În schimb este frumos a vedea că în acest spital cei mai mici și nevoiași sunt primiți și îngrijiți. Mulțumesc pentru acest semn de iubire pe care îl oferiți! Acesta este semnul adevăratei civilizații, umane și creștine: a pune în centrul atenției sociale și politice persoanele mai dezavantajate.”

Papa s-a întâlnit cu circa 50 de copii pacienți, cu familiile lor și cu personalul medical ce îi îngrijește. Pontiful a venit cu o pictură a lui Pietro Casetini, reprezentându-l pe Cristos, Sf. Petru și ceilalți discipoli în Capernaum, în fața mulțimilor de bolnavi. A adresat tuturor apelul la „a înmulți faptele culturii primirii, fapte animate de iubirea creștină, iubire față de Isus răstignit, față de trupul lui Cristos. A sluji cu iubire și duioșie persoanele care au nevoie de ajutor ne face pe toți să creștem în umanitate; și ne deschide trecerea la viața veșnică: cine face fapte de milostenie, nu îi este frică de moarte.”

Și a încheiat cu o încurajare adresată celor care „au făcut din invitația evanghelică de ‘a vizita pe cei bolnavi’ o alegere personală de viață: medici, infirmieri, toți lucrătorii sanitari, precum și capelanii și voluntarii. Domnul să vă ajute să faceți bine munca voastră, în acest spital ca și în orice alt spital din lume. Nu aș vrea să uit, aici, munca surorilor, atâtea surori, care își dedică viața în spitale. Fie ca Domnul să vă răsplătească dăruindu-vă pace interioară și o inimă mereu capabilă de duioșie. Mulțumesc tuturor pentru această întâlnire! Vă port cu mine, în afect și în rugăciune. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.”

Exprimaţi-vă opinia