Papa Francisc27.07.2016, Vatican (Catholica) – În timp ce mii de tineri s-au strâns în Cracovia săptămâna aceasta pentru Ziua Mondială a Tineretului cu Papa Francisc, sute de imigranți fără documente din Texas, SUA, care nu au putut ajunge în inima Europei, au primit un mesaj special de la Pontif. „Dragi tineri din Dieceza de Brownsville”, le-a spus Sfântul Părinte într-un mesaj video. „Știu că sunteți reuniți în Texas, foarte aproape de Mexic, foarte aproape de America Latină. Știu că v-ați reunit pentru a vă uni spiritual cu Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia.”

„Doresc să fiu aproape de voi”, a continuat Pontiful. „Doresc să vă spun să priviți mereu înainte, să priviți mereu orizonturile, nu lăsați ca viața să vă pună în față ziduri, priviți mereu orizontul. Să aveți mereu curajul de a voi mai mult, mai mult, mai mult…, cu curaj dar, în același timp, nu uitați să priviți înapoi, la moștenirea pe care ați primit-o de la strămoșii voștri, de la bunicii voștri, de la părinții voștri; la moștenirea credinței, acea credință pe care acum o aveți în mâinile voastre pentru a privi înainte.”

Marți, Dieceza de Brownsville a organizat un eveniment la nivel diecezan, în paralel cu începerea Zilei Mondiale a Tineretului în Polonia. Evenimentul a fost găzduit de parohia Sf. Ana, în zona săracă a orașului cunoscută sub numele Peñitas. Multe familii din comunitatea de aproximativ 10.000 de persoane trăiesc în condiții de sărăcie extremă, unii neavând nici măcar sisteme de apă și canalizare. Sărăcia extremă și statutul de imigranți ilegali a făcut imposibilă participarea tinerilor de aici în Polonia, dar Papa s-a hotărât să le transmită un mesaj special, în spaniolă.

I-a îndemnat direct pe tineri: „Intră în joc! Acceptă viața astăzi așa cum este și fă bine altora. Astăzi se joacă în lume un meci în care nu este loc pentru rezerve, ori joci ca titular ori ești afară. Ia amintirea primită, privește orizontul și, astăzi, acceptă realitatea și du-o înainte, fă-o să rodească, fă-o rodnică. Dumnezeu te cheamă să fi rodnic! Dumnezeu te cheamă să transmiți această viață. Dumnezeu te cheamă să creezi speranță. Dumnezeu te cheamă să primești milostivire și să dai milostivire. Dumnezeu te cheamă să fi fericit. Nu-ți fie frică! Nu-ți fie frică! Intră în joc! Viața este așa.”

La final le-a spus: „Vă urez o întâlnire frumoasă de tineri uniți cu Ziua Tineretului, uniți cu tinerii care sunt la Cracovia. Să aveți entuziasm, mergeți înainte! Fie ca Fecioara să vă păzească, Isus să vă binecuvânteze și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.” Înainte să plece la Cracovia s-a întâlnit cu 15 refugiați aflați într-o situație similară: fiind recent sosiți în Italia, nu au actele necesare pentru a călători peste graniță. Băieții și fetele au fost însoțiți de elemosinierul papal, Arhiepiscopul Konrad Krajewski, aceștia urându-i Papei o experiență frumoasă în Cracovia.

Exprimaţi-vă opinia