Papa Francisc în fața icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa, joi, 28 iulie 2016 – EPA

28/07/2016 10:58
28 iulie 2016. Czestochowa, destinația principală din a doua zi a călătoriei apostolice a papei Francisc în Polonia, a fost precedată de un popas la mănăstirea călugărițelor din Institutul “Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria”, deoarece din acest institut, care desfășoară și opere educative, fac parte călugărițele care, în Vatican, gestionează magazia privată a pontifului. Popasul Sfântului Părinte la această mănăstire s-a dorit a fi un gest de gratitudine față de serviciul pe care aceste persoane consacrate îl desfășoară în Vatican de mulți ani, din vremea pontificatului papei Ioan Paul al II-lea.

După scurta întâlnire colocvială cu călugărițele din Institutul “Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria” și cu elevele din școlile conduse de acestea, pontiful s-a deplasat la Czestochowa, un alt loc fundamental pentru istoria Poloniei, atât din punct de vedere istoric cât și religios, parcurgând în autoturism distanța de 100 de km dintre cele două localități.

Sanctuarul marian de la Czestochowa este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj, fiind vizitat anual de circa patru milioane de credincioși care vin în acest loc pentru a se ruga în fața icoanei Maicii Domnului care, din cauza culorii închise, este numită Sfânta Fecioară Neagră. Sanctuarul este situat în orașul Czestochowa, de pe muntele Jasna Gora (care înseamnă Munte luminos). Potrivit legendei, icoana numită odighitria, adică “Cea care sfătuiește și călăuzește de-a lungul căii” ar fi fost pictată, la jumătatea primului secol, de Evanghelistul Luca, contemporan al Maicii Domnului, motiv pentru care chipul reprezentat de icoană ar fi chiar cel al Sfintei Fecioare. Se crede totodată că pictura a fost realizată pe plăci de lemn provenite din masa aflată în casa Sfintei Familii din Nazaret.

Capela în care este păstrată icoana este mereu plină de credincioșii care se roagă sau participă la numeroasele Sfinte Liturghii celebrate pe parcursul zilei. De o parte și de alta a altarului există un culoar, de circa zece metri, pe care credincioșii îl parcurg în genunchi. Situată într-o ramă aurită, icoana este fixată pe un altar realizat din abanos și argint, pereții capelei fiind tapetați cu obiecte votive simbolice, lăsate de credincioșii care au obținut harurile cerute în rugăciune, în fața icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa. Printre acestea se află și o fâșie din reverenda papei Ioan Paul al II-lea, găurită de glonțul tras de Alì Agca, în atentatul din 13 mai 1981.

Maicii Domnului reprezentată în această icoană – cu chipul oarecum trist și sever, care-l ține pe Pruncul Isus cu brațul stâng, binecuvântând cu mâna dreaptă – pontifii i-au adus în semn de omagiu trandafiri de aur. Primul i-a fost dăruit de papa Paul al VI-lea, în 1966, cu prilejul împlinirii a 1000 de ani de credință creștină a Poloniei. Din păcate, Paul al VI-lea nu a reușit să meargă în pelerinaj la Czestochowa, așa cum și-ar fi dorit, guvernul comunist din acea epocă nepermițându-i acest lucru. Trandafirul de aur a ajuns însă la Maica Domnului de la Czestochowa, fiind dus peste ani de Ioan Paul al II-lea. Un al doilea trandafir de aur a fost dăruit de Benedict al XVI-lea, în cursul călătoriei sale. Un al treilea trandafir este dăruit de papa Francisc, cu ocazia pelerinajului său la  Jasna Góra. Vă reamintim că Czestochowa este și locul unde s-a desfășurat Ziua Mondială a Tinerilor din 1991.

Revenind la vizita papei Francisc la Czestochowa, în contextul celei de-a 15-a călătorii apostolice internaționale, la sanctuarul marian Jasna Góra, după întâmpinarea și salutul adresat pontifului de către superiorul general al Societății Sfântul Paul, a fost expusă icoana Sfintei Fecioara Maria în fața căreia pontiful s-a rugat în tăcere, oferindu-i Maicii Domnului trandafirul de aur adus în dar.

Succesiv, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie la sanctuarul marian din  Czestochowa, prilejuită de împlinirea a 1050 de ani de la creștinism ai Poloniei,  rostind omilia.

După revenirea la Cracovia, după-amiază, programul din cea de-a doua zi a călătoriei apostolice continuă cu o ceremonie în cadrul căreia primarul orașului îi înmânează pontifului Cheile Orașului. Succesiv ceremoniei, cu desfășurare în piața din fața palatului arhiepiscopal, pontiful se deplasează cu tramvaiul la locul întâlnirii cu tinerii la Błonia, o pajiște există, de circa 48 de hectare, din  apropierea Muzeului Național din Cracovia. Vom reveni în următoarea ediție cu detalii despre această întâlnire serală a papei Francisc cu tinerii reuniți la Cracovia cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor, ajunsă la cea de-a XXXI-a ediție.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia