Papa Francisc la Sanctuarul de la Częstochowa – OSS_ROM

RV 28 Iul 2016 În cadrul călătoriei apostolice în Polonia, papa Francisc s-a aflat astăzi, 28 iulie 2016, la Sanctuarul de la Częstochowa, unde a celebrat Sfânta Liturghie cu ocazia împlinirii a 1050 de ani de la încreștinarea țării. Făcând o paralelă între botezul Poloniei și minunea de la nunta din Cana, Sfântul Părinte a spus că „Domnul nu stă departe de noi, ci este aproape și concret, stă în mijlocul nostru și are grijă de noi, fără a hotărî în locul nostru și fără a se ocupa de chestiuni de putere”.Vorbind despre modul în care Domnul acționează Pontiful a subliniat că „Dumnezeu ne salvează micșorându-se pe Sine, stându-ne aproape și fiind concret”. Papa a spus că Domnul „cheamă persoane simple și disponibile” pentru a-i fi vestitori.Papa Francisc: „Să ne gândim la mulți fii și fiice ale poporului vostru, la martirii care au făcut să strălucească lumina Evangheliei; la persoanele simple și totuși extraordinare care au știut să mărturisească iubirea lui Dumnezeu în mijlocul marilor încercări. La vestitorii puternici ai Milostivirii, precum sfântul Ioan Paul al II-lea și sfânta Faustina. Prin intermediul acestor „căi” ale iubirii sale, Domnul a făcut daruri inestimabile întregii Biserici și omeniri. Este semnificativ faptul că această aniversare a Botezului poporului vostru coincide chiar cu Jubileul Milostivirii”.

Vorbind despre Sfânta Fecioară, episcopul Romei a spus că la ea putem „admira acea micșorare iubită de Dumnezeu”, care „a privit la umilința servitoarei sale” (Lc 1,48.52).

Papa Francisc: „La Cana, precum aici la Jasna Góra, Maria ne oferă apropierea sa și ne ajută să descoperim ceea ce lipsește plinătății vieții noastre. Acum, la fel ca atunci, o face cu grijă de Mamă, cu prezența și sfatul bun, învățându-ne să evităm murmurările comunităților noastre. Ca și Mamă de familie, dorește să aibă grijă de noi. Parcursul poporului vostru a depășit, în unitate, multe momente dure; Maica, puternică la picioarele Crucii și perseverentă în rugăciune cu discipolii în așteptarea Duhului Sfânt, răspândește dorința de a merge dincolo de nedreptățile și rănile trecutului și de a crea comuniune cu toți, fără a ceda niciodată ispitei de a ne izola și de a ne impune”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia