De Andrea Tornielli

Printre noutăţile cele mai semnificative introduse de noua constituţie apostolică Vultum Dei quaerere este paragraful dedicat “recrutării” grăbite de candidate din străinătate. Un fenomen bine cunoscut, care a însemnat în anii trecuţi ca multe tinere născute cele mai multe în ţări sărace să fie invitate să adere la viaţa călugărească nu întotdeauna printr-un parcurs vocaţional adecvat, cu scopul de a garanta un schimb de forţe.

“Mănăstirile vor presta atenţie specială discernământului spiritual şi vocaţional – scrie Francisc în noua constituţie – vor asigura candidatelor o însoţire personalizată şi vor promova itinerarii formative adecvate, ţinând cont mereu că formării iniţiale trebuie să-i fie rezervat un amplu spaţiu de timp”. Papa Bergoglio precizează imediat după aceea: “Cu toate că o constituire de comunităţi internaţionale şi multiculturale manifestă universalitatea carismei, trebuie în mod absolut evitată recrutarea de candidate din alte ţări cu unicul scop de a salvgarda supravieţuirea mănăstirii. Să fie elaborate criterii pentru a asigura îndeplinirea acestui lucru”.

Niciodată nu va trebui să fie o problemă provenienţa geografică a unei novice, nici existenţa de comunităţi internaţionale şi multiculturale. Însă parcursul vocaţional riguros, explică Francisc, nu poate să devină ceva opţional şi nu trebuie să ducă la scurtături.

Dialogând cu porţile închise în decembrie 2013 cu superiorii călugăreşti, Francisc a amintit cum s-a schimbat geografia vieţii consacrate şi că “toate culturile au capacitatea de a fi chemate de Domnul, care este liber să ridice mai multe vocaţii într-o parte sau în alta. Ce vrea Domnul cu vocaţiile pe care ni le trimite din Bisericile mai tinere? Nu ştiu să spun. Dar îmi pun întrebarea. Trebuie să ne-o punem. Există o voinţă a Domnului în toate acestea. Există Biserici care dau roade noi. Probabil odinioară nu erau aşa de rodnice, dar acum sunt rodnice”.

După ce a amintit de necesitatea “înculturării carismei”, adică a capacităţii carismei originare a fondatorilor de ordine să asume ceea ce este mai bun din fiecare cultură, papa explica: “Nu vorbesc despre adaptare folclorică la obiceiuri: este o chestiune de mentalitate, de mod de a gândi. De exemplu: există popoare care gândesc în manieră mai mult concretă decât abstractă, sau care cel puţin au tip de abstracţie diferită de cea occidentală… Trebuie trăit cu curaj şi să se confrunte cu aceste provocări şi cu privire la teme importante. Aşadar, nu pot să formez o persoană să fie călugăr fără a lua în considerare viaţa sa, experienţa sa, mentalitatea sa şi contextul său cultural”.

Cu acea ocazie Bergoglio s-a declarat foarte conştient şi de riscuri, chiar în termeni de “recrutare vocaţională” din Bisericile mai tinere. Amintind că deja în 1994, în contextul Sinodului ordinar despre viaţa consacrată şi misiunea sa, episcopii filipinezi au denunţat “traficul de novice”, adică venirea masivă de Congregaţii străine care deschideau case în arhipelag cu scopul de a recruta vocaţii care să le transplanteze în Europa. “Trebuie ţinuţi ochii deschişi asupra acestor situaţii”, a spus papa.

(După Vatican Insider, 22 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia