Necesar dialogul și reconcilierea: card. Parolin – AP

 22 iulie 2016. Scenariul mondial este foarte preocupant în contextul în care violența și ura sunt tot mai răspândite, fiind necesară mai mult ca oricând promovarea dialogului și a respectului față de persoana umană, a spus cardinalul Pietro Parolin, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.
 Secretarul de Stat a stat de vorbă cu jurnaliștii în cadrul unei întâlniri de lucru desfășurată marți, 19 iulie, în Vatican, la sediul Academiei Pontificale pentru Științe Sociale.
“Din păcate observăm cum se intensifică sentimentele de ură, diviziunile și opozițiile, fiind tot mai dificilă rezolvarea acestor conflicte; este tot mai dificil să se intervină, tratându-le potrivit criteriilor de demnitate, dreptate și solidaritate”, a spus cardinalul secretar de stat.

La o întrebare privind pacea în Siria și posibilitatea găsirii unei soluții politice și nu militare la acest conflict, după cum a spus papa Francisc, cardinalul Parolin a întărit dorința găsirii unei soluții pacifice, spunând:
“Desigur, noi insistăm asupra principiului potrivit căruia doar o soluție pacifică și negociabilă poate evita ulterioare suferințe populației care a avut deja de suferit  atâtea chinuri, fiind ajunsă la capătul puterilor. Doar o soluție pacifică poate permite reconstrucția țării, o reconstrucție care să fie de durată.”

Întrebat în legătură cu masacrul de la Nisa, cardinalul secretar de stat și-a exprimat consternarea:
Card. Parolin: “Privitor la ceea ce s-a întâmplat la Nisa, nu sunt cuvinte. În opinia mea, uciderea în masă, fără nicio distincție, a unor persoane adunate pentru un moment de sărbătoare, este expresia urii în stare pură. Să ucizi în acest fel bătrâni, copii… încât te întrebi pe bună dreptate ce se întâmplă. Trebuie să facem eforturi, cu toții, împreună, pentru a încerca să înțelegem înainte de toate care sunt cauzele unor astfel de fenomene într-atât de dramatice și de dureroase, pentru a le putea depăși mai apoi. Desigur, intervenția trebuie făcută la mai multe niveluri. Fără îndoială este necesară o intervenție a serviciului de informații, însă intervenția trebuie să fie mai ales de tip cultural, pentru a smulge rădăcinile acestor fenomene și a ajuta persoanele și popoarele să se accepte reciproc. Papa spune deseori că este fundamentală acceptarea reciprocă, astfel încât diferențele, chiar dacă sunt existente, să devină o sursă de îmbogățire reciprocă și nu o cauză a conflictelor armate și a morții.”

Jurnaliștii l-au interpelat pe cardinalul secretar de stat și în privința situației din Turcia, care se prezintă ca fiind destul de complicată. “Nu cred că Biserica Catolică, ce reprezintă o mică realitate în Turcia, a fost direct interesată de aceste chestiuni. Desigur, facem tot posibilul ca și drepturile Bisericii Catolice să fie recunoscute, astfel încât cetățenii care profesează această credință, ce reprezintă o mică minoritate, să poate avea drepturi egale cu a altor cetățeni ai țării”, a spus cardinalul secretar de stat.

Pietro Parolin a răspuns și la o întrebare privind drepturile civile, ce reprezintă una din provocările fundamentale în acest moment istoric atât de complicat.
Card. Parolin: “Aș spune că punctul de plecare este reprezentat întocmai de respectul față de persoană și de demnitatea sa. Repetăm mereu că este necesară punerea persoanei umane în centru, de aici derivând toate drepturile”, a spus Pietro Parolin, atrăgând atenția că nefăcând astfel se riscă trăirea continuă și tot mai intensă a unor situații de ură, violență și diviziune.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia