ZMT Cracovia: Peste un milion cinci sute de mii de tineri aşteptaţi la Cracovia – AFP


 21 iulie 2016. Sfânta Liturghie celebrată la Sanctuarul Jasna Góra, din Częstochowa, vizita în lagărele naziste Auschwitz-Birkenau, trecerea pragului Porţii Sfinte la Sanctuarul Divinei Milostiviri, de la Cracovia, sunt doar câteva dintre etapele principale ale apropiatei călătorii apostolice pe care papa Francisc o va face în Polonia, între 27 şi 31 iulie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor, ajunsă la cea de-a XXXI-a ediţie. Programul întâlnirii papei Francisc cu tinerii veniţi din întreaga lume va avea trei momente principale: primirea, veghea de rugăciune şi Sfânta Liturghie. Detaliile programului vizitei papei Francisc în Polonia au fost ilustrate de părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată miercuri, 20 iulie.
Părintele Lombardi a evidenţiat că papa Francisc efectuează o călătorie apostolică în Polonia şi, în contextul acestei călătorii, va merge şi la Cracovia. Evidenţierea este necesară pentru a înţelege că unele evenimente şi circumstanţe ale vizitei nu sunt strict legate de Ziua Mondială a Tinerilor, fiind în schimb legate de Polonia, printre acestea numărându-se vizita la sanctuarul din Częstochowa şi momentul de rugăciune şi reculegere în lagărul nazist de la Auschwitz.
Călătoria apostolică în Polonia este a 15-a efectuată de papa Francisc, Polonia fiind a 23-a ţară pe care o vizitează pontiful de origine argentiniană. Papa Francisc merge pentru întâia oară în Polonia, ţară care nu este la prima experienţă de găzduire a Zilei Mondiale a Tinerilor.
În expunerea programului călătoriei, părintele Lombardi s-a oprit îndelung asupra legăturii intense dintre sfântul Ioan Paul al II-lea şi locuri pe care le va vizita şi papa Francisc, precum catedrala din Cracovia şi sanctuarul din Częstochowa, dense de semnificaţie istorică şi simboluri ale naţiunii, precum imaginea Maicii Domnului, de la Częstochowa, cunoscută cu numele de „Fecioara Maria Neagră”, după culoarea închisă a icoanei. Cea de a treia zi a călătoriei, vineri, 29 iulie, va fi dedicată vizitei în lagărele de concentrare naziste din teritoriul polonez: Auschwitz, aflat la circa 30 de kilometri de Cracovia şi, la mică distanţă, Birkenau.
P. Lombardi: „Amintim, desigur, că şi precedenţii doi pontifi au vizitat aceste locuri. Ioan Paul al II-le, în 1979, în cursul primei călătorii în Polonia, a celebrat o Sfântă Liturghie în apropiere de Auschwitz, în cadrul căreia a rostit omilia. Succesiv, Benedict al XVI-lea, la 28 mai 2006, a mers atât la Auschwitz 1 cât şi la Birkenau (Auschwitz 2), unde a ţinut un elocvent discurs, care nu a fost rostit în cadrul unei celebrări euharistice. A fost, aşadar, o formă diferită. Papa Francisc, după cum ne-a spus şi ne-a explicat, nu va spune cuvinte: va rămâne într-o tăcere îndurerată, a compasiunii şi a lacrimilor.” Despre această alegere, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun a precizat că este foarte apreciată de rabinul-şef al Poloniei.
O altă etapă a călătoriei papei Francisc este vizita, sâmbătă, 30 iulie, la mănăstirea din Cracovia unde a trăit şi unde este înmormântată sfânta Faustina Kowalska, căreia i se datorează devoţiunea în cinstea Milostivirii Divine. În aceiaşi zi, papa Francisc va merge la sanctuarul Ioan Paul al II-lea unde, seara, în Campusul Misericordae, adiacent sanctuarului, va avea loc veghea de rugăciune cu tinerii şi, duminică dimineaţă, momentul culminant al călătoriei, reprezentat de Sfânta Liturghie.
Referitor la tema securităţii, părintele Lombardi le-a comunicat jurnaliştilor că nu sunt probleme speciale şi nu există nicio informaţie potrivit căreia unele grupuri de tineri şi-ar fi anulat participarea. De asemenea, a precizat că în Polonia atmosfera este de absolută normalitate şi linişte. La Ziua Mondială a Tinerilor sunt aşteptaţi circa  800 de episcopi şi peste un milion cinci sute de mii de tineri.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia