Papa Francisc în rugăciune – EPA


16 iulie 2016. Papa Francisc urmăreşte consternat şi în rugăciune ştirile privind îngrozitorul masacru de joi seră, din oraşul francez Nisa, unde un bărbat aflat la volanul unui tir a intrat cu viteză în mulţimea care se plimba pe faleză, după un spectacol de focuri de artificii, în Sărbătoarea Naţională a Franţei.

Violenţi orbiţi de ură, fără milă de copii
Vineri, pontiful a încredinţat sentimentele de profundă întristare unei telegrame semnată de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în care denunţă cu forţă „violenţa oarbă” care a lovit încă o dată Franţa, fără milă nici faţă de copii, care se numără printre victime. Papa şi-a exprimat apropierea sufletească faţă de îndurerarea familiilor lovite, cerându-i Domnului să le ajute, faţă de persoanele rănite şi față de întregul popor francez. De asemenea, invocă de la Dumnezeu darul păcii şi al concordiei pentru Franţa. În mesajul publicat pe contul de twitter vineri, la ora prânzului, Sfântul Părinte cere de la Dumnezeu darul păcii şi al concordiei pentru Franţa, rugându-L „să convertească inima violenţilor orbiţi de ură”.

Rugăciune continuă, încredinţare în mâinile Domnului
După masacrul de la Nisa, în care şi-au pierdut viaţa 84 de persoane şi circa 200 au fost rănite, episcopatul francez a declarat cu fermitate: „Indiferent de originea sa, acest act barbar este inacceptabil, intolerabil. Ţara noastră a fost lovită mortal tocmai când trăia un moment de unitate naţională. Mai mult ca oricând, solidaritatea naţională trebuie să fie mai puternică decât terorismul”.

Interpelat de colegii noştri, de la secţia în limba franceză, în legătură cu sentimentele trăite după carnajul din Franţa, episcopul de Nisa, André Marceau a spus:
Mons. Marceau: „Un sentiment de şoc, de teamă imensă, de confuzie… Masacrul este rodul unuia dintre gesturile nebuneşti care pot lua naştere în inimile oamenilor, însă mă întreb cum poate fi posibil, raţional vorbind, ca un om să fie autorul unui astfel de carnaj? Omul nu este creat pentru moarte şi nu este creat pentru a ucide, de aceea astfel de gesturi sunt pentru mine un scandal. Acelaşi sentiment este trăit şi de persoanele prezente la momentul atentatului, care dau mărturii şocante. Trăiesc totodată un sentiment de compasiune şi de apropiere sufletească. Însă, trebuie adresat tuturor îndemnul de a nu rămâne închişi şi izolaţi în acest „scandal” al răului, care contrariază şi ar putea, poate în mod firesc, să suscite ură, neînţelegere, închidere. Este necesar să se facă orice pentru a evita acest lucru, cu orice preţ. Îndemn persoanele să fie apropiate între ele, să-şi vorbească, să se ajute. Bisericile noastre vor continua să fie însufleţite de rugăciune continuă, astfel încât persoanele să se încredinţeze mâinilor Domnului, izvor de iubire. Persoanele să aibă curajul să asculte strigătul inimilor, strigăt de suferinţă şi de incapacitate de a înţelege de ce…”

Bisericile din Europa: continuarea cultivării încrederii
Sentimente de îndurerare şi consternare au fost exprimate şi de Bisericile din Europa care, într-un comunicat comun difuzat în dimineaţa succesivă atentatului de la Nisa, condamnă „actul de violenţă nediscriminată împotriva unor persoane nevinovate. „În calitatea de Biserici şi oameni de credinţă trebuie să ne întrebăm care este rolul nostru. În ce mod reprezintă pentru noi o provocare această tragedie”, se spune în comunicatul Conferinţei Bisericilor Europene în care este evidenţiat îndemnul la a face eforturi de pace şi reconciliere, perseverând în cultivarea unei atmosfere de încredere şi deschidere faţă de toate persoanele de credinţă şi de bunăvoinţă”.

“Dialogul dintre religii se impune în mod vital și necesită angajarea liderilor religioşi, împreună cu membrii comunităţilor pe care le conduc”, a spus secretarul Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot comentând atentatul din Franţa. Interpelat de cotidianul vatican l’Osservatore Romano, la revenirea din misiunea în Egipt, în cadrul căreia s-a întâlnit şi cu membri ai conducerii Universităţii “Al-Azhar”, prelatul a spus că se roagă pentru victime în acest moment în care “cu mare suferinţă continuăm să asistăm la astfel de acte de brutalitate absurdă, care lovesc persoane nevinovate în viaţa lor de fiecare zi”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia