15.07.2016, Vatican (Catholica) – După ce un camion a intrat în plin în mulțimile care celebrau Ziua Bastiliei, în orașul francez Nisa, ucigând 84 de persoane, Vaticanul și-a exprimat solidaritatea cu victimele, condamnând cu fermitate toate actele de terorism și de ură. „Condamnăm în cel mai absolut mod orice manifestare de nebunie criminală, de ură, de terorism și orice atac împotriva păcii”, a spus pr. Federico Lombardi SJ, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun într-o declarație de astăzi.

Urmărind știrile privind atacul „cu mare preocupare”, purtătorul de cuvânt, în numele Papei Francisc, a exprimat solidaritatea Vaticanului cu suferințele victimelor și ale poporului francez „în ceea ce ar fi trebuit să fie o zi de mare sărbătoare”. Declarația Vaticanului vine la o zi după ce un camion s-a lansat în mulțime, pe circa 2km, pe bulevardul „Promenade des Anglais” din orașul Nisa din sudul Franței, ducând la decesul a 84 de persoane, inclusiv copii, și la rănirea a altor 50, dintre care 18 rămân în stare critică.

Mulțimile celebrau Ziua Bastiliei, care marchează independența Franței și este în mod tradițional cea mai mare sărbătoare publică din această țară. La puțin timp după încheierea spectacolului cu artificii, desfășurat seara, camionul a pornit prin mulțime, în zigzag, încercând să lovească pe cât posibil mai mulți pietoni. Când a fost oprit de poliție, șoferul, despre care se crede că este un infractor francezo-tunisian cunoscut poliției, dar nu pe lista teroriștilor, a deschis focul dar a fost ucis de polițiști. La verificarea vehiculului, poliția a informat că a găsit în interior arme și grenade.

Atacul l-a făcut pe președintele francez Francois Hollande să extindă starea de urgență în toată țara impusă deja după seria de atacuri din Paris, care au dus la aproape 130 de morți pe 13 noiembrie 2015. Starea de urgență va fi în vigoare până pe 26 iulie. În discursul către națiune, președintele a spus că Franța este în lacrimi și a fost lovită grav, dar este puternică. „Facem tot ce putem să luptăm împotriva” unor astfel de atacuri, a spus el, adăugând că „toată Franța este sub amenințarea terorismului islamic”. A anunțat că vor fi implicate „rezerve operaționale” în sprijinul armatei și a forțelor de securitate, în special la granițe.

Exprimaţi-vă opinia