14.07.2016, Roma (Catholica) – Arhiepiscopul canadian Donald Bolen a declarat că dreptatea socială, ecumenismul și dialogul cu popoarele indigene vor fi între prioritățile lui pastorale în Arhidieceza de Regina, la conducerea căreia tocmai a fost numit. Actualmente Episcop de Saskatoon, din provincia Saskatchewan, a fost numit luni, 11 iulie 2016, Arhiepiscop al capitalei provinciei. Luna trecută, Episcopul Bolen s-a aflat în atenția presei pentru că a petrecut două zile trăind pe străzile din Saskatoon, pentru a atrage atenția asupra problemei persoanelor fără locuință și a strânge fonduri pentru un cămin pentru aceștia. El a descris experiența de a sta pe trotuar, fiind ignorat în întreaga zi de oameni, ca „o experiență profundă de învățare”.

Într-un interviu despre această inițiativă și despre așteptările pentru noua sa funcție la conducerea Arhidiecezei de Regina, Arhiepiscopul Bolen a declarat că Arhidieceza este un larg teritoriu rural, „aproximativ de mărimea Italiei, cu o populație de circa o jumătate de milion de oameni”. În ea slujesc tot mai mulți preoți de peste hotare, astfel că deși este „ascunsă în preriile canadiene”, este „tot mai mult o societate pluralistă care se luptă să trăiască bine provocările acestui pluralism”.

Având în vedere experiența sa în Roma ca oficial al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a declarat că va căuta să construiască relații ecumenice. Arătând că există un acord între Bisericile Anglicană și Catolică în Regina, a adăugat că și alte culte creștine se confruntă cu aceeași provocare de a transmite mai departe credința și a da speranță comunităților lor, așadar „sunt multe lucruri pe care le putem face împreună”. Arhidieceza de Regina are de asemenea o puternică istorie de acțiune în domeniul dreptății sociale, Arhiepiscopul dorind să ajute și el Biserica „să îi slujească pe cei de la margini și de la periferii”.

Vorbind despre provocările economice și sociale cu care se confruntă popoarele indigene din provincie, a spus că una dintre prioritățile pastorale va fi „să învățăm să mergem în solidaritate cu ei, să învățăm de la ei și să dialogul care este încă posibil astăzi”. În cele din urmă, Arhiepiscopul Bolen a vorbit despre experiența sa de a petrece 36 de ore pe străzile din Saskatoon, despre care a spus că a fost „ca și când ți-ai înmuia degetul în oceanul experienței persoanelor fără locuință”, dar l-a ajutat și să vadă zona într-un mod nou, să experimenteze rănile oamenilor dar și numeroasele moduri în care ei se susțin unii pe alții.

Descriind modul în care el și un lider indigen au stat cerșind bani pe trotuar, a declarat: „Am fost destul de invizibili și acest lucru îl facem oamenilor care sunt vulnerabili, amenințați, cerând ceva de la noi”. Arhiepiscopul Bolen a concluzionat evidențiind modul în care Papa Francisc ține unite nevoia de a căuta dreptatea la nivel structural cu faptul de a nu-i ocoli niciodată „pe săracii și pe nevoiașii din drumul nostru”. A ține unite aceste două aspecte „întruchipează cu adevărat învățătura socială catolică într-un mod puternic”.

Exprimaţi-vă opinia