Ioan Paul al II-lea împreună cu tinerii, la una din Zilele Mondiale a Tinerilor – RV


14 iulie 2016. Se apropie cu pași repezi Ziua Mondială a Tinerilor de la Cracovia. Tineri din întreaga lume, inclusiv din România, se pregătesc pentru a trăi o mare experiență de credință împreună cu papa Francisc, în ținutul de origine al sfântului Ioan Paul al II-lea. Și în rândul populației din Polonia se respiră sentimentul așteptării, mai ales în contextul primei vizite în Polonia a pontifului de origine argentiniană. Cu intenția de a trasa un cadru al apropiatului eveniment, colegul nostru Alessando Gisotti a stat de vorbă cu părintele Andrzej Majewski, director de programe la Radio Vatican. Interviul pune în lumină aspecte prezente ale Poloniei, iubita țară a lui Ioan Paul al II-lea și inițiative legate de trăirea Jubileului Milostivirii.

Padre A. Majewski: “Ziua Mondială a Tinerilor se întoarce acasă. Ne vom simți tot mai mult acasă pentru că ne vom afla la Cracovia, în orașul lui Karol Wojtiła, în ținutul Milostivirii legat de sfinți precum Faustina Kowalska și alții, precum Albert Chmielowski. La Cracovia, în 2002, Ioan Paul al II-lea a pronunțat acele faimoase cuvinte care făceau oarecum aluzie și la Jurnalul Faustinei Kowalska, și anume: “de aici trebuie să iasă scânteia care va pregăti lumea pentru cea de-a doua venire a lui Cristos”. Ioan Paul al II-lea indica faptul că tinerii sunt „viitorul Bisericii”, iar papa Francisc spune că tinerii sunt “Biserica de azi”, sunt Biserica din prezent. Pentru noi, polonezii, Ziua Mondială a Tinerilor este evenimentul prin excelență, sărbătoarea mondială a tinerilor revenind în Polonia după 25 de ani. Se întoarce acasă, într-o Polonie radical schimbată, cu numeroase noi posibilități dar și cu multe noi probleme. De asemenea, celebrarea Zilei Mondiale a Tinerilor în Polonia le va oferi tinerilor din Europa de Est posibilitatea de a se recunoaște în marea familie a Bisericii. Nu putem uita că această mare sărbătoare este un eveniment de credință și nu o simplă întâlnire a tinerilor de aceiași vârstă, iar cei care participă înțeleg foarte bine acest lucru. Această dimensiune religioasă, care depășește ideea de adunare reprezintă de fapt trăsătura caracteristică a apropiatei întâlniri de la Cracovia.”

Întrebat de ce personalități precum Ioan Paul al II-lea și papa Francisc sunt ascultate de tineri, deși le vorbesc în mod exigent, directorul de programe da la Radio Vatican, părintele Majewski a spus:
Padre A. Majewski: „Ioan Paul al II-lea nu a încercat niciodată să-i ‘cumpere’ pe tineri; i-a îndemnat să meargă împotriva curentului iar ei au înțeles foarte bine care era semnificația acestor cuvinte. Chiar în Polonia, Ioan Paul al II-lea a repetat în diferite rânduri acest îndemn care a avut un deosebit impact, cel puțin în rândul tinerilor din generația mea. Mulți dintre noi purtăm încă în suflet ecoul acestor cuvinte. Ioan Paul al II-lea le spunea tinerilor: “Trebuie să pretindeți de la voi înșivă, chiar dacă alții nu o fac.” Cred că tinerii au această nostalgie de a face lucruri mărețe, care să necesite efort. Papa Francisc urmează aceiași linie, nu-i este teamă să spună uneori cuvinte dure, angajante, de multe ori diferite de cele pe care le spunea Ioan Paul al II-lea, pentru că sunt pronunțate într-un alt context, în alte timpuri. De pildă, papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să aibă grijă de cei sărmani, de persoanele marginalizate, implicându-se în favoarea lor și îndreptându-se spre periferii. Însă, până la urmă îndeamnă la realizarea unor obiective care nu se ating ușor, care au un cost, care presupun efort. Prețul care trebuie plătit este abandonarea pozițiilor noastre sigure, în care ne simțim protejați. Este un îndemn la a risca, la a se lansa spre necunoscut asemenea lui Abraham.”

Referindu-se la impactul pozitiv, mai ales spiritual, pe care Ziua Mondială a Tinerilor l-ar putea avea asupra tinerilor polonezi și asupra întregii societăți în general, preotul iezuit de origine polonează care coordonează activitatea redacțională de la Radio Vatican are mari așteptări în privința unei creșteri spirituale după Ziua Mondială a Tinerilor.
Padre A. Majewski: “Prezența spirituală atât a Faustinei Kowalska cât și a lui Ioan Paul al II-lea vor fi evidențiate încă de la începutul acestui mare eveniment. Înainte de sosirea papei Francisc, marți, 27 iulie, arhiepiscopul de Cracovia, card. Dziwisz, care a fost timp de mulți ani secretarul personal al papei Ioan Paul al II-lea, va prezida Sfânta Liturghie de deschidere a Zilei Mondiale a Tinerilor, folosind formularul Sfintei Liturghii în memoria sfântului papă polonez. Întreaga celebrare va fi concentrată asupra mesajului de milostivire transmis de Ioan Paul al II-lea și de călugărița Faustina Kowalska. Ca la o Olimpiadă, pe altar va fi așezată făclica Milostivirii care va însoți toate celebrările din cadrul Zilei Mondiale a Tinerilor. Această făclie va fi dusă la Cracovia de o ștafetă care va pleca de la Sanctuarul Divinei Milostiviri, unde se află și moaștele sfintei Faustina Kowalska și va trece apoi prin toate locurile semnificative ale vieții cardinalului arhiepiscop de Cracovia, Karol Wojtiła. Nu putem uita că Ziua Mondială a Tinerilor de la Cracovia are loc în Anul Sfânt al Milostivirii …”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia