pr. Federico Lombardi SJ12.07.2016, Vatican (Catholica) – Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, a clarificat că nu există directive dinspre Vatican care să schimbe poziția preoților din ritul latin, după direcția credincioșilor, pe timpul Liturghiei (adică cu spatele la credincioși, având aceeași direcție). Preotul iezuit a dat pe 11 iulie un comunicat după apelul făcut de Cardinalul Robert Sarah, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, de „implementare a acestei practici oriunde este posibil, cu prudență și cu cateheza necesară, desigur, dar și cu încredere de păstor că este ceva bun pentru Biserică, ceva bun pentru oamenii noștri”. Sugestia a fost făcută de prelat săptămâna trecută, la o conferință despre liturgie desfășurată în Londra.„Cardinalul Sarah a fost mereu preocupat, pe bună dreptate, de demnitatea celebrării Liturghiei, într-un mod care să exprime în mod adecvat o atitudine de respect și de adorație față de misterul euharistic”, se spune în declarația pr. Lombardi. Unele cuvinte ale Cardinalului au fost „greși interpretate, ca și cum el ar fi anunțat noi indicații, diferite de normele liturgice în vigoare până acum”. Cu adevărat, Cardinalul Sarah în discursul din 5 iulie a spus că nu are mandatul de a schimba Liturghia. A afirmat: „Cred că este foarte important să ne întoarcem cât mai rapid posibil la o orientare comună, a preoților și credincioșilor îndreptați împreună în aceeași direcție – spre răsărit, sau cel puțin spre absidă – spre Domnul care vine, în acele părți ale ritului liturgic în care ne adresăm lui Dumnezeu”.

„Această practică este permisă de legislația liturgică actuală”, a afirmat Cardinalul Sarah, adăugând că „este perfect legitimă în ritul modern”. De asemenea a spus că rămâne la aprecierea pastorală a preoților „să hotărască modul și timpul când este posibil așa ceva, dar poate să se înceapă cu prima duminică din Advent, din acest an […] ar putea să fie un timp potrivit”. În declarația sa, pr. Lombardi spune că este bine să ne amintim că Instrucțiunea Generală a Misalului Roman, nr. 299, afirmă că „altarul trebuie să fie construit separat de zid, astfel încât să se poată umbla în jurul lui cu ușurință, iar ca Liturghia să poată fi celebrată cu fața la popor, după cum este de dorit cât este posibil. Altarul trebuie, mai mult, să fie amplasat astfel încât să fie cu adevărat centrul spre care să se îndrepte în mod natural atenția întregii adunări a credincioșilor.”

Pe de altă parte, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a dat un răspuns legat de numărul citat anterior, din Instrucțiunea Generală, în anul 2000, spunând că acesta nu exclude ca preotul să celebreze cu fața spre absidă, adică în aceeași direcție cu credincioșii. Deși celebrarea Liturghiei „ad orientem” (spre Răsărit) este o opțiune legitimă în forma ordinară a ritului roman, unii lideri și-au exprimat rapid opinii opuse. Cardinalul Vincent Nichols de Westminster a trimis o scrisoare preoților din Dieceza sa, descurajând celebrarea Liturghiei de către preot pe aceeași direcție cu credincioșii. În viziunea sa, este vorba de o „preferință personală ilegitimă”. Liturghia „nu este timpul ca preoții să își exercite preferințele sau gusturile personale”, susține Cardinalul Nichols, conform Catholic Herald.

Pr. Lombardi mai spune în declarația sa că Papa Francisc „a menționat explicit că forma ordinară a celebrării Liturghiei este cea oferită de Misalul promulgat de Papa Paul al VI-lea, în timp ce forma extraordinară, permisă de Papa Benedict al XVI-lea pentru scopul și în maniera explicată de el în motu proprio Summorum Pontificum, nu trebuie să ia locul celei ordinare”. În Summorum Pontificum, Papa Benedict al XVI-lea clarifică faptul că forma extraordinară nu a fost niciodată abrogată și că, în principiu, este mereu permisă. Pr. Lombardi a reiterat că „nu există deci la orizont noi directive liturgice, din Advent, așa după cum unii au dedus greșit din unele cuvinte ale Cardinalul Sarah”.

Exprimaţi-vă opinia