Piața Sfântul Petru: credincioși prezenți la rugăciunea “Angelus”, de duminică, 10 iulie 2016 – REUTERS

11/07/2016 08:40
11 iulie 2016. Fără fapte credinţa noastră este moartă, a amintit papa Francisc la rugăciunea mariană „Angelus” (Îngerul Domnului) de duminică, 10 iulie, adresându-se miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, în ciuda căldurii toride. Oprindu-se asupra Evangheliei din liturgia duminicii, pontiful ne-a îndemnat „să nu catalogăm” pe nimeni pentru a decide cine este aproapele nostru, ci să devenim mai curând aproapele acelora care se află în dificultate. Colegul nostru, Alessandro Gisotti, a făcut o sinteză a reflecţiei Sfântului Părinte.

„Cine este aproapele meu? Pe cine trebuie să iubesc ca pe mine însumi? Pornind de la aceste două întrebări, inspirate din parabola bunului samaritean, pontiful a indicat comportamentul samariteanului milostiv ca fiind indicativ pentru un stil de viaţă în care centrul de greutate nu suntem noi, ci alţii, cu dificultăţile lor, pe care-i întâlnim pe calea vieţii şi care ne determină să ne punem întrebări asupra propriului comportament.

„Raportarea la ceilalţi ne determină să reflectăm asupra propriului comportament şi, atunci când acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că ceva nu funcţionează în acea inimă”.

Să nu decidem cine este aproapele nostru printr-o selecţie
Papa a scos în evidenţă faptul că tocmai un samaritean, o persoană dispreţuită de iudei pentru că nu respecta adevărata religie, este singurul care devine aproapele călătorului atacat de tâlhari şi abandonat la marginea drumului. Şi astfel, învăţatul Legii care l-a întrebat pe Isus „cine este aproapele meu”, trebuie să răspundă la întrebarea Mântuitorului legată de cel care s-a demonstrat aproapele călătorului care cobora de la Ierusalim la Ierihon.
Papa Francisc: «În acest fel, Isus a răsturnat complet perspectiva iniţială a învăţatului Legii, inclusiv pe a noastră. Nu trebuie să-i cataloghez pe alţii pentru a decide cine este şi cine nu este aproapele meu. Depinde de mine dacă sunt sau nu sunt aproapele celuilalt. Decizia este a mea. Depinde de mine dacă sunt sau nu aproapele persoanei pe care o întâlnesc şi care are nevoie de ajutor, chiar dacă este un necunoscut sau poate o persoană ostilă. Iar Isus încheie spunând: ‘Mergi şi fă şi tu la fel’, adică fii fratele şi sora celui pe care-l vezi în dificultate.»

Credinţa noastră este rodnică doar dacă este urmată de fapte
Nu trebuie să ne oprim la vorbe, a spus papa citând versurile unui şlagăr interpretat în trecut de cântăreaţa italiană Mina „vorbe, vorbe, vorbe spuse în vânt”, ci trebuie să trecem la fapte, adăugând că, prin intermediul faptelor bune pe care le împlinim cu bucurie şi iubire faţă de aproapele, credinţa noastră încolţeşte şi rodeşte.”
Papa Francisc: «Să ne întrebăm – şi fiecare să răspundă în inima sa – credinţa noastră este rodnică? Credinţa noastră produce fapte bune? Sau este mai degrabă sterilă şi mai mult moartă decât vie? Devin eu aproapele celui aflat în dificultate sau trec mai departe? Suntem dintre aceia care selecţionăm pe cine să ajutăm după propriul plac? Este bine să ne punem astfel de întrebări cât mai des, pentru că la final vom fi judecaţi după faptele de milostenie.»

Isus ne va întreba dacă l-am recunoscut în cei săraci şi suferinzi
Domnul, a adăugat, ne-ar putea spune: „Însă tu, îți aminteşti de acel moment, de pe calea de la Ierusalim la Ierihon? Acel om pe jumătate mort eram eu”:
Papa Francisc:  «Îţi aminteşti? Acel copil flămând eram eu. Îţi aminteşti? Acel migrant pe care toţi vor să-l alunge eram eu. Acei bătrâni singuri, abandonaţi în casele de bătrâni, eram eu. Acel bolnav singur în spital pe care nu-l vizitează nimeni eram eu!»

După rugăciunea Angelus, papa Francisc i-a salutat pe credincioşii din Piaţa Sfântul Petru, îndeosebi pe conaţionalii argentinieni, foarte veseli după cum a observat pontiful. De asemenea a adresat un salut pelerinilor polonezi, în special celor din Cracovia, oraş în care papa va merge peste două săptămâni cu prilejul Zilei Mondiale a Tinerilor. Succesiv, pontiful a amintit iniţiativa „Duminica Mării”, prin care se doreşte sprijinirea pastoraţiei lucrătorilor maritimi.

„Îi încurajez pe lucrătorii maritimi şi pe pescari, care desfăşoară o muncă deseori grea şi riscantă, şi îi încurajez totodată pe capelani şi pe voluntari în slujirea lor preţioasă. Sfânta Fecioară Maria, Steaua Mării, să vegheze asupra voastră!”

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte, de la finalul rugăciunii mariane „Îngerul Domnului”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia