Așa am trăit… cursul biblic 2016

Publicatla 11 July 2016

În perioada 4-10 iulie 2016, Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca a organizat un curs biblic cu tema Porți ale milostivirii divine în rugăciunile din Sfânta Scriptură. Cei 12 cursanți au avut parte în fiecare zi de câte două momente de studiu biblic: unul dimineața și unul după-amiaza, sub îndrumarea părintelui Iosif Șandoru SJ, student la secția „Teologie biblică” a Universității Gregoriana din Roma și a părintelui Pino di Luccio SJ, profesor și decan al Facultății de Teologie din Napoli. După fiecare învățătură a urmat un moment de reflecție personală, și altul de împărtășire în grup, pentru ca prin Sf. Liturghie, totul să se transforme în rugăciune.

Image0001

De-a lungul cursului am încercat să înțelegem semnificația profundă a milostivirii divine și aplicarea ei la viața de zi cu zi. Pr. Pino ne-a ajutat să descoperim complexitatea de sensuri a acestui cuvânt, pornind de la textul ebraic al Vechiului Testament. În acest fel, am reușit să înțelegem milostivirea ca un simțământ lăuntric al lui Dumnezeu față de oameni, care constituie însăși esența Sa. Din expunerile pr. Iosif ne-am însușit unele chei de lectură pentru a înțelege parabolele milostivirii, precum și câteva dintre cele mai importante rugăciuni din Evanghelii: Benedictus, Magnificat și Tatăl nostru.

Image0023Image0003

Atmosfera prietenoasă și primitoare din casa părinților iezuiți a constituit contextul cel mai potrivit pentru ca înțelepciunea lui Dumnezeu să ilumineze cugetele participanților și să deschidă apetitul lor pentru aprofundarea Cuvântului prin lectură și studiu constant.

Monica Omilescu

Image0070

Exprimaţi-vă opinia