Papa Francisc i-a primit în audiență pe participanții la pelerinajul săracilor din diecezele provinciei de Lyon – RV

RV 6 Iul 2016 „Aveți curajul, chiar și în mijlocul temerilor, de a păstra bucuria speranței”, a spus papa Francisc la audiența cu participanții la pelerinajul săracilor din diecezele provinciei de Lyon, în Franța. Audiența a avut loc astăzi, 6 iulie 2016, în aula Paul al VI-lea, din Vatican, pelerinii fiind însoțiți de cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon.

Sfântul Părinte i-a îndemnat pe săraci să se încreadă în Isus, oricare ar fi greutatea și povestea de viață a fiecăruia, întrucât Mântuitorul are acea capacitate de a primi pe toată lumea. Pontiful Roman a spus că, împreună cu cei care îi însoțesc, săracii oferă o frumoasă mărturie de fraternitate evanghelică.

Papa Francisc: „Pentru că Isus a dorit să împărtășească condiția voastră, s-a făcut, din iubire, unul dintre voi: disprețuit de oameni, uitat, unul care nu contează nimic. Când vi se întâmplă să experimentați aceasta, nu uitați că și Isus a experimentat-o la fel ca voi. Este dovada faptului că sunteți prețioși în ochii Săi și că El vă stă aproape. Voi sunteți în inima Bisericii, după cum spunea părintele Giuseppe Wresinski, pentru că Isus, în viața Sa, a dat mereu prioritate persoanelor care erau ca voi, care trăiau situații similare. Și Biserica, deoarece iubește și preferă ceea ce Isus a iubit și a preferat, nu poate sta liniștită până când nu a ajuns la toți cei care experimentează refuzul, excluderea, și nu contează pentru nimeni. În inima Bisericii, voi ne permiteți să îl întâlnim pe Isus, pentru că ne vorbiți despre El nu atât de mult prin cuvinte, cât prin întreaga voastră viață. Și mărturisiți importanța micilor gesturi, la îndemâna fiecăruia, care contribuie la construirea păcii, reamintindu-ne că suntem frați și că Dumnezeu este Tatăl nostru, al tuturor”.

Episcopul Romei și-a manifestat recunoștința și față de cei care i-au însoțit pe săraci, cărora le-a spus:

Papa Francisc: „Dragi însoțitori, doresc să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, fideli intuiției părintelui Giuseppe Wresinski, care dorea să pornească de la viața împărtășită și nu de la teorii abstracte. Viața împărtășită cu săracii ne transformă și ne convertește. Anul Milostivirii este o ocazie de a redescoperi și de a trăi această dimensiune de solidaritate, de fraternitate, de ajutor și de susținere reciprocă”.

Revenind la săraci, papa Francisc i-a îndemnat să aibă speranță și să își aducă în continuare contribuția lor esențială pentru Biserică:

Papa Francisc: „Iubiți frați, vă cer mai presus de orice să vă păstrați curajul și, chiar în mijlocul temerilor voastre, să conservați bucuria speranței. Acea flacără care locuiește în voi să nu se stingă. Pentru că noi credem într-un Dumnezeu care îndreaptă toate nedreptățile, care mângâie toate necazurile și care știe să îi recompenseze pe cei care își păstrează credința în El”.

Amintind de cuvintele sfântului Laurențiu care spunea că săracii sunt comoara Bisericii și de faptul că Isus a fost foarte dur cu cei care nu au primit mesajul Tatălui, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe săraci să se roage pentru bogați, pentru cei cărora le place să fie lingușiți și pentru ipocriți.

Papa Francisc: „Vă dau misiunea de a vă ruga pentru ei, pentru ca Domnul să schimbe inima lor. Vă cer să vă rugați și pentru cei care sunt vinovați de sărăcia voastră, pentru a se converti. Să vă rugați pentru mulți bogați care se îmbracă în purpură și fac banchete mari, fără a fi conștienți că la poarta lor sunt mulți „Lazări”, dornici să se hrănească de la masa lor. Rugați-vă și pentru preoți, pentru leviți, care – văzând acel om rănit și pe jumătate mort – trec pe lângă, privind în cealaltă parte, pentru că nu au compasiune. Tuturor acestor persoane să le surâdeți din inimă, să le doriți binele și să-i cereți lui Isus să le convertească. Și vă asigur, dacă voi faceți aceasta, va fi mare bucurie în Biserică, în inima voastră și în iubita Franță”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia