În zilele de 30 iunie și 1 iulie, s-a desfășurat la München, în Bavaria, cea de-a patra ediție a întâlnirii “Împreună pentru Europa”; papa Francisc a transmis un video-mesaj participanților – RV

3 iulie 2016. În zilele de 30 iunie și 2 iulie, s-a desfășurat la München, în Bavaria, cea de-a patra ediție a întâlnirii “Împreună pentru Europa”. Inițiativa reunește numeroase mișcări cu caracter ecumenic, din diferite Biserici creștine. La inițiativă a fost prezent cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și cardinalul Peter Turkson, președinte al departamentului vatican pentru dreptate și pace. Momentul culminant al întâlnirii a fost reprezentat de transmiterea, sâmbătă, 2 iulie, în piața centrală, a două video-mesaje adresate participanților: mesajul papei Francisc și mesajul patriarhului Bartolomeu.

Despre alcătuirea și inițiativele propuse de “Împreună pentru Europa” ne vorbește Diego   Goller, secretarul general al rețelei:
D. G.: «După cum sugerează și numele, “Împreună pentru Europa” este o rețea de mișcări din diferite Biserici: catolică, ortodoxă, evanghelică, anglicană care, de 15 ani, se întâlnesc. Inițiativa a fost a Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor, susținută de Andrea Riccardi și de alți reprezentanți din comunități evanghelice care și-au exprimat dorința de a se întâlni pentru a se cunoaște. Însă, nu s-a rămas doar la un nivel de simplă cunoaștere, grupul inițial manifestându-și încă de la început deschiderea spre Europa, cu posibilitatea de a aduce în Europa și carismele caracteristice fiecărei mișcări în parte, pentru a contribui la intensificarea valorilor precum primirea celuilalt și respectul față de persoana umană.»

Inițiativa are, pe lângă o intensă semnificație și valoare ecumenică, și o intenso semnificație de comuniune între creștinii din Europa, în contextul unei tot mai puternice diviziuni, după cum ne explică secretarul general al inițiativei “Împreună pentru Europa”.
D. G.: «Data este semnificativă, întâlnirea din acest an dorindu-se un semnal pentru anul 2017, așadar pentru comemorarea a 500 de ani de la Reforma luterană. De aceea s-a dorit organizarea întâlnirii în acest an, având în vedere că anul următor va fi plin de evenimente și de manifestări, pe care am încercat să le precedăm prin întâlnirea de la München, din acest an.»

Diego   Goller a definit cele două mesaje – al papei Francisc și al patriarhului Bartolomeu – ca fiind un moment important:
D. G.: «Ne pare semnificativ faptul că un pontif venit din ținuturi foarte îndepărtate în raport cu Europa este cel care, în fond, oferă mesajul cel mai puternic și cel mai favorabil Europei în acest moment», a spus secretarul general al mișcării “Împreună pentru Europa”, subliniind sentimentul de încurajare primit de la cuvintele papei Francisc, și dorința pontifului de a căuta să indice Europei originea sa creștină, dat fiind că Sfântul Paul s-a dus în Europa pentru a duce mesajul Evangheliei.»

 

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia