29.06.2016, Vatican (Catholica) – Buna relație dintre Biserica Romei și cea a Constantinopolului se concretizează an de an prin vizite și mesaje reciproce. Astfel, și anul acesta, cu ocazia patronilor Romei, Ss Petru și Paul, o delegație ortodoxă de la Constantinopol a venit la celebrări, aducând și un mesaj al PF Bartolomeu, Patriarhul ecumenic. „Ne adresăm Dvs cu fraternitate, cu un salut sărbătoresc, îmbrățișându-vă, Sanctitate, cu un sărut sacru și rugându-ne ca Domnul gloriei să vă întărească pentru binele Bisericii și pentru unitatea creștinilor, precum și în folosul unei omeniri atât de neliniștite”, citim la începutul mesajului, înmânat Papei de Mitropolitul Metodie de Boston.

Mesajul amintește recenta întâlnire dintre PF Bartolomeu și Papa Francisc, pe insula grecească Lesbo, „pentru a da sprijin refugiaților și migranților, încurajându-i și dându-le speranță, dar și pentru a afirma […] necesitatea de a garanta o rezoluție pașnică la cea mai mare criză umanitară de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, ale cărei victime sunt un număr uriaș de persoane, între care și populațiile creștine originare din Orient”. Pe aceeași temă liderul ortodox mai spune: „Actuala criză a refugiaților și a migranților a demonstrat necesitatea ca națiunile europene să trateze problema pe baza vechilor principii creștine de fraternitate și dreptate socială. Recunoaștem că civilizația europeană nu poate să fie înțeleasă fără referință la rădăcinile sale creștine și că viitorul său nu poate să fie acela al unei societăți în întregime secularizate sau supuse economismului și diferitelor forme de fundamentalism.”

Mesajul abordează și tema protejării creației, fiind amintită enciclica Laudato si’, în care PF Bartolomeu remarcă „referința amabilă la inițiativele ecologice ale Patriarhiei Ecumenice, precum și la emfaza pe care o punem pe rădăcinile spirituale și morale ale crizei ecologice, împreună cu nevoia de căință, de schimbare radicală a atitudinii și a comportamentului pentru rezolvarea sa”. Papa este informat că enciclica „a fost pe larg apreciată și a demonstrat dimensiunile și consecințele sociale ale problemei ecologice. Oricine îl iubește pe Dumnezeu cu toată inima, mintea și puterile iubește și omenirea și se preocupă de creația lui Dumnezeu ca o casă binecuvântată a omenirii.” În continuare este pomenit și dialogul teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe.

La final Patriarhul ecumenic are un apel pentru Papă legat de Sfântul și Marele Conciliu: „Vă cerem, Sanctitate, să vă rugați pentru ca deliberările sale să dea o recoltă rodnică în Duhul Sfânt, spre gloria Dumnezeirii Una și Întreită și nedespărțită, rămânând cu profundă iubire și stimă deosebită în Domnul.”

Exprimaţi-vă opinia