Papa Francisc și papa emerit Benedict al XVI-lea, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a preoției pontifului german. – AP

 RV 29 iun 2016. «Ευχαριστούμεν» (Să aducem mulțumire): acest cuvânt în greacă, scris de un confrate sfințit preot împreună cu Benedict XVI pe iconița de amintire a Primei Sfinte Liturghii (primiție), a orientat reflecția papei emerit la ceremonia care a avut loc marți, 28 iunie 2016, în Palatul Apostolic cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la sfințirea preoțească a tânărului, pe atunci, Joseph Ratzinger, a fratelui său Georg, și a altor 42 de diaconi pe 29 iunie 1951. Joseph avea 24 de ani, iar Georg, 26.
 La ceremonia de ieri din Palatul Apostolic a luat parte și papa Francisc, care s-a adresat papei emerit cu un apleativ inedit pentru un pontif: ”dragă confrate”:
Papa Francisc:  ”Providența a vrut ca Dumneavoastră, dragă confrate, să ajungeți într-un loc pentru a spune astfel tipic «franciscan» din care se degajă o liniște, o pace, o tărie, o încredere, o maturitate, o credință, o dăruire și o fidelitate care îmi fac mult bine și dau, mie și Bisericii întregi, multă tărie. Îmi permit să spun, de asemenea, că și de la Dumneavoastră vine un sănătos și bucuros simț al umorului. (…) Urarea cu care doresc să termin este, de aceea, o urare pe care v-o adresez Dumneavoastră și totodată nouă, tuturor, și întregii Biserici: ca Dumneavoastră, Sanctitate, să puteți continua să simțiți mâna lui Dumnezeu cel milostiv care vă susține, să puteți simți și să ne dați mărturie pentru iubirea lui Dumnezeu, ca, împreună cu sfinții Petru și Paul, să puteți continua să tresăltați de bucurie în timp ce pășiți spre țelul credinței”.

Gratitudinea papei emerit Benedict al XVI-lea, 89 de ani împliniți pe 16 aprilie, aflat la conducerea Bisericii din 2005 până în 2013, nu s-a lăsat așteptată:
Benedict XVI: ”«Ευχαριστούμεν» (Să aducem mulțumire). Cu acest cuvânt, în numeroasele sale dimensiuni, este spus tot ceea ce se poate spune în acest moment. «Ευχαριστούμεν» spune un mulțumesc omenesc, mulțumesc tuturor. Dar mai ales vă mulțumesc Sfinte Părinte. Bunătatea Dumneavoastră, din primul moment al alegerii, în orice moment al vieții mele aici, mă impresionează, mă susține cu adevărat, mă susține lăuntric. Mai mult decât în Grădinile Vaticanului, cu frumusețea lor, bunătatea Dumneavoastră este locul în care locuiesc și mă simt ocrotit. (…) Să fie o lume nu de moarte, ci de viață, o lume în care iubirea a învins moartea”.

Prezent la ceremonia aniversară, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul Gerhard Ludwig Müller a subliniat că adevărata bucurie, cum de mai multe a spus papa emerit, provine mai întâi de toate din încredințarea la planul lui Dumnezeu. Bucuria Evangheliei este un ”dar al Domnului, provine din inima sa”.
Card. G. L. Müller: ”Dragă papă emerit, suntem recunoscători pentru că am avut posibilitatea să urmărim ani îndelungați, împreună cu Dumneavoastră, ceea ce Domnul împlinea prin activitatea Dumneavoastră sacerdotală. Acum cerem cu toată inima ca El să ducă la îndeplinire ceea ce a săvârșit în Dumneavoastră și ceea ce, printre noi, a adus deja roade atât de îmbelșugate. Vă mulțumesc încă o dată, Sanctitate, și vă mulțumesc din toată inima”.

La rândul său, cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului cardinalilor, a remarcat că, în realitate, lunga slujire preoțească a papei emerit continuă, chiar dacă în altă formă, după cum însuși Benedict al XVI-lea a făgăduit pe 24 februarie 2013, după ce a anunțat decizia sa ”de a lăsa în alte mâini conducere bărcii lui Petru”:
Card. Angelo Sodano: ”Dumneavoastră ne-ați spus atunci: «Domnul mă cheamă să urc pe munte, să mă dedic și mai mult rugăciunii și meditației. Dar aceasta nu înseamnă a abandona Biserica, dimpotrivă, dacă Dumnezeu îmi cere acest lucru, este tocmai pentru ca eu să pot continua să o slujesc cu aceeași dăruire și aceeași iubire cu care m-am străduit să o fac până acum, dar într-un mod mai potrivit cu vârsta și puterile mele»”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia